I ove godine spor oko izbora revizora EPCG

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2023. u 06:03
Foto: Shutterstock

Prošle godine konzorcij “HLB Mont Audit” i banjalučki “Grant Thornton” bili su prvi na tenderu za izbor revizora za 2022. godinu, ali je predstavnik Vlade, većinskog vlasnika, na Skupštini dioničara EPCG izabrao drugorangirani”BDO”.

Revizorska kuća “HLB Mont Audit” još jednom je upozorila javnost da je Skupština dioničara Elektroprivrede (EPCG) izabrala drugorangiranog ponuđača “BDO”, i to prije nego što je pravomoćno okončan natječaj za izbor revizora za 2023.

Prošle godine konzorcij “HLB Mont Audit” i banjalučki “Grant Thornton” bili su prvi na tenderu za izbor revizora za 2022. godinu, ali je predstavnik Vlade, većinskog vlasnika, na Skupštini dioničara EPCG izabrao drugorangirani”BDO”.

Nakon dugog žalbenog postupka taj je natječaj poništen i vraćen na ponovni postupak. Međutim, EPCG je u lipnju ove godine ipak usvojila revizorsko izvješće koje je sačinio “BDO” i poslala ga Upravi prihoda i carina kao službeni izvještaj.

Zbog toga je “HLB Mont Audit” podnio kaznenu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, navodeći da je nezakonito izabrani revizor vršio usluge revizije financijskih izvještaja za 2022. godinu. Iz “HLB Mont Audita” navode da je njihov konzorcij i ove godine sudjelovao u natječaju za revizora EPCG, kao i da su 14. lipnja dobili potvrdu o primitku ponude u kojoj su prvorangirani.

EPCG im je uputila zahtjev za dostavu dodatne dokumentacije o izmirenju plaćanja poreza i doprinosa te da članovi konzorcija i njihovi izvršni direktori nisu pravomoćno osuđivani.EPCG je tražila dodatnu dokumentaciju u roku od osam dana.

Navode da u ovom periodu nisu mogli pribaviti potrebnu dokumentaciju za člana konzorcija iz Banje Luke, zbog čega su uputili zahtjev za produženje roka. No, na taj zahtjev nisu dobili nikakav odgovor, ali su 26. lipnja od “HLB Mont Audit” Podgorica dostavili traženu dokumentaciju, uz obrazloženje da će dokaze za člana konzorcija “Grant Thornton” dostaviti narednih dana.

Također, “HLB Mont Audit” Podgorica u istom zahtjevu navodi da je u toku postupak pribavljanja dokaza za člana konzorcija “Grant Thornton” Banjaluka, o čemu je kompanija HLB obavijestila Elektroprivredu u petak, 23. lipnja, kada su kopije zahtjeva dostavljeni za pribavljanje onih dokaza koje je nadležnim organima dostavio član konzorcija “Grant Thornton” Banjaluka”, priopćeno je iz “HLB Mont Audita”.

Iz Banje Luke su 30. lipnja dostavili traženu dokumentaciju. Međutim, 28. lipnja Skupština dioničara EPCG izabrala je “BDO” za revizora za 2023. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close