I Herceg Novi će kroz dvije godine dobiti panoramsku žičaru

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, gradit će podgorička tvrtka ‘Novi Volvox’, a trenutno se radi na idejnom rješenju.

Panoramsku žičaru u Herceg Novom, od Sutorine do brda Žvinje, gradit će podgorička tvrtka “Novi Volvox”, a trenutno se radi na idejnom rješenju za ovaj 9,88 milijuna eura vrijedan projekt, objavila je Uprava za kapitalne projekte (UKP) “Vijestima”. Početna stanica žičare bit će kod Karaule u Sutorini, a krajnja kod crkve u Ilinici.

Jasni rokovi

Tvrtka “Novi Volvox” u ponovljenom postupku izabrana je za izvođača jer je prvotno raspisanu javnu nabavu u cijelosti poništilo Povjerenstvo za zaštitu prava u postupcima javne nabave postupajući po žalbi. Podgorička tvrtka dala je najpovoljniju ponudu u drugom postupku, ali je početak projekta odgođen zbog nove žalbe. “Povjerenstvo za zaštitu prava u postupcima javne nabave rješenjem od 24. srpnja ove godine odbilo je žalbu kao neosnovanu”, stoji u odgovoru Uprave. Iz UKP-a su rekli da je za opremanje žičare ponuđena oprema istog proizvođača kao i za gondole na dionici Kotor-Lovćen, odnosno talijanske kompanije “Leitner”. Kako su rekli, glavni projekt i sami radovi “Novog Volvoxa” radit će se po principima “projektuj i izgradi” i “ključ u ruke”. Iz Uprave su naglasili da je rok za izvršenje ugovora za izradu glavnog projekta tri mjeseca od dana potpisivanja, dok je rok za izvođenje radova godinu dana od uvođenja izvođača u posao. “Ugovorena vrijednost iznosi 9.888.888 eura bez PDV-a”, rekli su iz UKP-a.

“Novi Volvox” i “Leitner” su koncesijskim ugovorom izgradili i žičaru od Kotora do Lovćena, koja je otvorena u srpnju ove godine.

Cijena vožnje

Iz Kabineta predsjednika Općine Herceg Novi Stevana Katića ranije je rečeno da cijena planirane vožnje gondolom još nije poznata, ali da ona neće biti skuplja od onih u okruženju. Na upit o sličnim projektima za taj primorski grad, iz Općine su ranije kazali da planiraju izgradnju pokretnih stepenica ili lifta koji bi povezivali Šetnicu Pet Danica i Dvoranu Park u središtu grada.

“Na taj način stvorila bi se nova vertikalna komunikacija koja bi mnogima zamijenila dosadne stepenice i uvelike olakšala kretanje od mora do centra grada”, rekli su

Komentirajte prvi

New Report

Close