Hrana u Crnoj Gori i dalje neutemeljeno preskupa

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Građani u anketi navode da su cijene strahovito poskupjele i da je sve poskupjelo, a da trgovci žele zaraditi.

Iako su cijene hrane u svijetu u veljači pale na najnižu razinu u posljednje tri godine, građani Crne Gore kažu da nemaju takav dojam kad izađu iz trgovina.

Prema riječima sugovornika TVCG, za to nema ekonomskog opravdanja, te tvrde da trgovci ovu situaciju koriste za dodatnu zaradu. Građani u anketi navode da su cijene strahovito poskupjele i da je sve poskupjelo, a da trgovci žele zaraditi.

Ističu da im ništa ne znače zajamčena primanja od 450 eura i povećana mirovina. To potvrđuje i službena statistika. Cijene hrane su u posljednje tri godine porasle za 43 posto, posebice nakon povećanja prosječne plaće, a potom i inflacije uzrokovane ratom u Ukrajini.

Tako su u samo dvije godine udvostručena cijena jaja i sira trapista, banana, jabuka i krumpira, mlijeko je poskupjelo za gotovo euro, ulje za 40 centi, riža za euro i 20 centi, a prašak za pranje rublja za skoro 4 eura.Iz Sindikata kažu da imaju saznanja da se određene cijene mijenjaju preko noći i bez opravdanih razloga.

“Cijene artikala skoče za 100 posto i više, a inputi su ostali isti ili se radi o artiklima koji su u skladištima bili mjesecima prije”, kaže predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković. Cijene hrane na svjetskoj razini najniže su u tri godine, a inflacija upola niža.

No, građani u crnogorskim trgovinama to gotovo i ne primjećuju, unatoč akciji Vlade da ograniči cijene i ograniči marže na gotovo 500 artikala. Visoke cijene trgovci cijelo vrijeme pravdaju troškovima nabave i transporta.

No, uz rast cijena porasli su i prihodi od prodaje te dobit trgovaca. Ukupna dobit šest najvećih trgovačkih lanaca lani je bila čak 20 milijuna eura veća nego prije početka koronakrize.

Komentirajte prvi

New Report

Close