Hoće li topovi za umjetni snijeg ‘napucati’ nepotrebne gubitke

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2022. u 07:00
Vlada je Skijalištima iz državnog budžeta uplatila 2020. godine 1,8 milijun eura/Pixabay

Ponuđači na natječaju za idejno rješenje ski-centra Kolašin 1600 upozoravaju na moguću štetu.

Sustav umjetnog osnježivanja na državnom ski-centru Kolašin 1600 tek je u fazi idejnog rješenja, a već su u tijekom natječaja za izradu kompletne tehničke dokumentacije i realizaciju tog dugoočekivanog projekta stigle su brojne zamjerke na to kako je zamišljen sustav, piše portal vijesti.me.

Zainteresirani ponuđači koji su u natječajnoj proceduri, komentirali programski zadatak i idejno rješenje, smatraju da je sustav za umjetno osnježavanje neisplativ i da će uzrokovati gubitke skijališta i biti na štetu javnog interesa. Brojne zamjerke odnose se na konkretna tehnička rješenja, koja će, kako navode neki ponuđači, projekt učiniti skupljim, a dugoročno biti neodrživa.

Kolašinsko poduzeće Vodovod i kanalizacija, koje će upravljati sustavom za umjetno osnježivanje i vodoopskrbom na Bjelasici a koje je naručilo idejno rješenje, sudeći prema odgovoru ponuđačima, nije uvažilo nijednu njihovu primjedbu.

Oni podsjećaju da je projektant prilikom proračuna potreba za vodom sustava imao na raspolaganju svu potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju, prethodna istraživanja i studije, kao i postojeću tehničku dokumentaciju koja se odnosi na osnježavanje centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

9

milijuna eura država bi trebala plati za vodovodnu infrastrukturu i sustav umjetnog osnježivanja

”U najboljem interesu svakog projekta su kritike koje svoje utemeljenje imaju u ozbiljnom kritičkom promišljanju, a koje u ovom konkretnom slučaju mora biti zasnovano na tehničkim proračunima, a ne nagađanju i statističkoj usporedbi sa sličnim.

Tehničke proračune moraju pratiti i financijske analize, koje se ne smiju zadržati na predračunu radova koji prate izgradnju, već moraju sagledati sve aspekte održivosti jednog projekta”, odgovorili su iz Vodovoda i kanalizacije.

Planirano je da država vodovodnu infrastrukturu i sustav umjetnog osnježivanja plati više od 9 milijuna eura. To bi, osim umjetnog snijega za staze privatnog i državnog ski-centra, trebalo osigurati dovoljno vode za sve hotele i turistička naselja, čija je gradnja planirana u planinskim centrima.

Sustav koji bi odmah ispod izvora “hvatao” rijeku Ljevaju, trebao bi nadomjesti i nedostajuće količine vode za grad. Prema dokumentaciji dostupnoj na stranici Crnogorske elektronske javne nabave (CeJN), jedan od ponuđača podsjeća da su aktualno idejno rješenje i projektni zadatak urađeni u suprotnosti s glavnim projektom za osnježavanje ski-centra Kolašin 1600, napravljen 2019. godine.

Navodno, velika je razlika u količini vode predviđene tim dokumentom, u odnosu na sadašnje idejno rješenje i projektni zadatak.

”Umjesto kapaciteta od 100 litara u sekundi (l/s), odjednom je ‘potreban’ kapacitet 260 l/s za osnježavanje. Tako su sada, za dotok vode za osnježavanje, potrebne cijevi DN 500, umjesto upola jeftinijih i više nego dovoljnih. Sada su potrebne pumpe velike snage od 640 kW, koje se prave isključivo po narudžbi i izuzetno su skupe, umjesto pumpi iz serijske proizvodnje od 240 kW, koje su više nego dovoljne”, tvrdi jedan od ponuđača.

Neki od ponuđača zaključuju da su u idejnom rješenju “greške suštinske na štetu države i lokalne samouprave”. To se, prije svega, precizirano je, odnosi na sustav osnježivanja, dok je sustav vodoopskrbe, navodno, odličan.

Komentirajte prvi

New Report

Close