Hoće li CG izgubiti milijune eura na prodaji ugljena EPS-u?

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2022. u 07:01
Foto: Shutterstock

Rudnik ugljena će isporukom Srbiji zaraditi 8 mil. eura, a da se energent iskoristio za proizvodnju struje u TE Pljevlja izvoz i prodaja donijeli bi 80 mil. eura.

Planirana prodaja i isporuka crnogorskog ugljena Elektroprivredi Srbije (EPS) dovest će do problema u stalnoj opskrbi Termoelektrane Pljevlja, smatra izvor Pobjede iz Rudnika ugljena Pljevlja (RUP), koji je dobro upućen u poslovanje te kompanije.

On je rekao da će RUP tom prodajom zaraditi 7 do 8 milijuna eura, dok bi se u slučaju da se taj energent iskoristio za proizvodnju električne energije u TE Pljevlja od izvoza i prodaje struje zaradilo 80 milijuna eura.

“Ako se te predviđene količine ugljena isporuče srpskoj teremoelektrani, naša sigurno neće biti stalno opskrbljena”, tvrdi izvor Pobjede.

Rudnik ugljena je 25. svibnja potpisao ugovor o prodaji mrkog ugljena s EPS-om. Ugovorom je, kako je ranije priopćeno iz RUP-a, predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona ugljena. Cijena ugljena iznosi 28,8 eura bez PDV-a za kvalitetu ogrjevne vrijednosti od 8000 kJ/kg po toni, pri čemu se obavlja korekcija cijene ponderiranjem u rasponu ogrjevne vrijednosti od 7000 do 10.000 kJ/kg.

U Prijepolju ukrcaj u vagone

Izvor Pobjede iz RUP-a tvrdi da ta kompanija nije taj ugljen predvidjela poslovnim planom i da ugovor s EPS-om još nitko nije vidio.

“Mi taj ugljen izvadimo i vozimo na drobljenje i tada se ukrcava u kamione te ga vozimo do Prijepolja”, naveo je izvor podgoričkog lista.

Prema njegovim informacijama, prodajom navedene količine ugljena Srbiji Rudnik ugljena će zaraditi sedam do osam milijuna eura.

“A da smo ga iskoristili u TE Pljevlja i prodali električnu energiju na tržištu zaradili bi oko 80 milijuna eura”, istaknuo je izvor Pobjede.

Prema njegovim riječima, TE Pljevlja proizvede 5200 megavatsati struje dnevno, uz potrošnju 5000 tona ugljena.

“Cijena struje ovih dana na mađarskoj burzi električne energije, a mi smo za nju vezani, iznosi oko 350 eura po megavatsatu. Ako uzmemo da bi srednja cijena za sljedeća dva mjeseca bila 250 eura po megavatsatu, a bit će i viša, dobivamo iznos od 78 milijuna eura”, objašnjava izvor Pobjede.

Realizacija ugovora s EPS-om počela je 10. lipnja kada je prema Prijepolju krenulo šest kamiona nosivosti 25 tona. Iz Rudnika ugljena je rečeno da će, prema planu, kamioni u dvije smjene obavljati dnevnu isporuku od 400 do 600 tona ugljena. Na željezničkoj postaji u Prijepolju ugljen se ukrcava u teretne vagone.

No, Milan Lekić, izvršni direktor Rudnika ugljena, kaže da su vrata otvorena za sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz Demokratske partije socijalista (DPS), sada u oporbi.

“Naša vrata su otvorena za Rajka Kovačevića, predsjednika Općine Pljevlja i sve ostale, da kroz besplatan ubrzani tečaj rudarstva prođemo kroz gradivo zajedno”, naveo je Lekić u priopćenju.

‘Stvarate paniku’

On je reagirao na izjavu Kovačevića da je odluka RUP-a o prodaji ugljena EPS-u u vrijeme globalne energetske krize štetna i nelogična, jer svi čuvaju svoje energente, a Crna Gora ih izvozi ispod cijene.

Lekić je Kovačevića pitao po kojoj formuli je došao do zaključka da će TE Pljevlja ostati bez ugljena.

“Na koji način vi i vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu ugljena? Zašto stvarate paniku u javnosti da ugljena neće biti i da se u Srbiju izvozi ispod cijene”, pitao je Lekić.

On tvrdi da će biti dovoljno ugljena za neometani rad TE Pljevlja, jer RUP raspolaže s dovoljnim i kvalitetnim količinama tog energenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close