Hlađenje crnogorskog građevinskog sektora

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2023. u 06:58
Ostvareni efektivni sati na gradilištima u četvrtom tromjesečju manji su za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2021./Shutterstock

Ostvareni efektivni sati na gradilištima u četvrtom tromjesečju manji su za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., dok su u odnosu na treće tromjesečje prošle godine viši za 1,3 posto.

Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine manja je za 8,1 posto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju podaci Monstata. ”Vrijednost građevinskih radova u zadnjem tromjesečju prošle godine veća je za 3,3 posto u odnosu na treće tromjesečje”, navodi se u priopćenju.

Očito veliki problem investitorima predstavlja rast cijena materijala pa ne znaju formirati cijene. Budući da ne zna koliko će ga koštati materijal, formira višu cijenu kvadrata nego što bi trebao, kako bi se osigurao

Ostvareni efektivni sati na gradilištima u četvrtom tromjesečju manji su za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., dok su u odnosu na treće tromjesečje prošle godine viši za 1,3 posto.

Kako su pojasnili statističari, istraživanjem su obuhvaćene tvrtke s pet i više zaposlenih u djelatnosti graditeljstva, kao i njihove jedinice koje obavljaju građevinske radove.

”Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti izračunava se na osnovu uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala odabrana metodom jednostavnog slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu gradilišta, troškove montaže, opće troškove i dobit. U vrijednost nisu uključeni troškovi otkupa zemljišta, projektiranja, nadzora i poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti izvedenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom razdoblju na dovršenim i nedovršenim građevinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close