Hitno treba pokrenuti proizvodnju peleta u Pljevljima

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2022. u 07:42
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U pljevaljskom povjerenstvu Unije slobodnih sindikata nastavak proizvodnje u Vektri Jakić vide kao dobru priliku za zapošljavanje nekoliko stotina nezaposlenih.

Nakon što su cijene peleta, ali i ostalih energenata nastavile rasti, Ekološko društvo Breznica pozvalo je Vladu Crne Gore da što žurnije riješi pitanje proizvodnje u tvornici Vektra Jakić. Ističu da u toj tvornici postoje izvrsni uvjeti za proizvodnju peleta, koji je najkvalitetniji u regiji, te da bi veća upotreba peleta zaštitila okoliš u Pljevljima.

”Tvornica Vektra Jakić ima kapacitet posjeći 500 kubika drva i proizvesti 100 tona visokokvalitetnog peleta dnevno. Ta proizvodnja bi dobro došla za Crnu Goru, ali i za cijelu regiju. S proizvodnjom od 100 tona zaustavio bi se rast cijena peleta i nagli porast korištenja ugljena za grijanje”, istaknuo je izvršni direktor ED Breznica Milorad Mitrović.

Rekao je da se trenutno otkupljuje tona peleta po cijeni od 300 eura, što je oko 120 eura više nego u istom razdoblju 2021.

”Rusija je ranijih godina proizvodila oko 2,2 milijuna tona peleta, od čega je izvezla oko dva milijuna tona. Ukrajina je proizvodila oko pola milijuna tona peleta, a većinu je izvezla. Sada se na te količine peleta ne može računati”, rekao je Mitrović i naglasio da će okoliš biti posebno ugrožen ako se za grijanje koriste velike količine ugljena.

U pljevaljskom povjerenstvu Unije slobodnih sindikata nastavak proizvodnje u Vektri Jakić vide kao dobru priliku za zapošljavanje nekoliko stotina nezaposlenih.

”Trenutna kriza s nedostatkom peleta na tržištu zahtijeva brzu akciju za rješavanje krize u Vektri Jakić. Organiziranjem proizvodnje otvorila bi se nova radna mjesta i stvorili uvjeti za smanjenje broja nezaposlenih”, izjavio je za TV Pljevlja Miladin Sekulić, povjerenik Unije slobodnih sindikata. Smatra da bi povećanje proizvodnje stvorilo i uvjete za smanjenje cijene peleta.

Tvrtka Vektra Jakić obustavila je proizvodnju 2018. godine, određenom broju radnika duguje od 15 do 30 plaća, a vodi se sudski postupak pred Trgovačkim sudom oko oduzimanja koncesije za korištenje šuma.

”Pljevlja imaju resurse za proizvodnju peleta. Ogromne količine su sirovine, a u Vektri Jakić postoje i vrlo veliki proizvodni kapaciteti. Sve to treba koristiti ne samo za proizvodnju peleta za domaće potrebe, već i za izvoz”, istaknuo je Miladin Sekulić i dodao da se nitko ne raduje krizi, ali da je i u teškim vremenima potrebno gledati kako proširiti vlastite proizvodne kapacitete.

Komentirajte prvi

New Report

Close