Grci još bez partnera za istraživanja nafte i plina

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2022. u 07:00
Vlada premijera Abazovića neće raskidati ugovor s Grcima jer je rok promašen zbog više sile/M. Lukunić/PIXSELL

Koncesionar je Vladi prije isticanja roka dostavio prijedlog rješenja problema, o čemu u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) zasad ne mogu dati više informacija.

Grčka kompanija Energean nije u dodatnom roku do 15. srpnja dostavila vladi Crne Gore ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja plina i nafte u crnogorskom podmorju, ali koncesijski ugovor zbog toga neće biti raskinut, piše internetski portal ekapija.

Koncesionar je Vladi prije isticanja roka dostavio prijedlog rješenja problema, o čemu u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) zasad ne mogu dati više informacija, pišu Vijesti.

Drugi period istraživanja podrazumijeva sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom. Predstavnici MKI nisu obrazložili koji su razlozi zbog kojih grčka kompanija nije našla partnera s kojim je trebalo potpisati farm-out ugovor, što je preduvjet da bi se išlo u drugi period istraživanja.

“Prije isticanja roka koncesionar je dostavio Vladi novi prijedlog. Predmetni zahtjev je u obradi i konačni stav Vlade i Ministarstva bit će dostupan javnosti uskoro. Viša sila koja je dovela do prethodnog produženja ugovora i dalje je aktualna, a ne odnosi se ni na kompaniju Energean ni na nadležne institucije države Crne Gore”, naveli su iz MKI dodajući da Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodika prepoznaje operatora i partnera, a da su njihovi međusobni odnosi uređeni farm-out ugovorom.

Partner u farm-out ugovoru mora ispuniti kriterije iz tenderske dokumentacije, na koje država u konačnici daje suglasnost. Iz MKI su podsjetili da je istraživanje postojanja i kvalitete rezervi ugljikovodika u Crnoj Gori, bilo da su na kopnu ili u podmorju, od izuzetne važnosti za gospodarstvo.

“Stav MKI je da Vlada ne treba odustati od istraživanja ugljikovodika, jer bi benefiti po državu bili veliki. MKI i Vlada nastojat će da se projekt istraživanja ugljikovodika odvija na zadovoljstvo koncesionara Energeana i države, u skladu s postojećom legislativom”, odgovorili su iz Ministarstva.

Država i kompanija Energean u ožujku 2017. zaključili su ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljikovodika u podmorju Crne Gore za dva bloka. Prema tom ugovoru kompanija ima obavezu sklopiti farm-out ugovor s drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživanja nafte u crnogorskom podmorju, što nije uradila u predviđenim rokovima, pa joj je Vlada dozvolila produženje do 15. srpnja.

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju – sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnji ugljikovodika s talijansko-ruskim konzorcijem Eni-Novatek. Taj konzorcij je odradio lani istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljikovodika neće biti moguća, jer je bušotina suha.

Konzorcij se po ugovoru obvezao ući u drugu fazu, gdje će morati položi bankarsko jamstvo vrijednosti 12 milijuna eura, koju bi trebalo iskoristiti za bušenje druge, pliće, plinske bušotine, od 1500 metara.

Komentirajte prvi

New Report

Close