Grcali u dugovima, a 2022. završili u plusu od gotovo milijun eura, jedna stvar je presudila

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 06:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Pod vodstvom kapetana Jove Lazarevića sklopljeni povoljniji ‘time charter’ ugovori.

Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba za devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit u iznosu od 973.729 eura, što je višestruko bolji rezultat u odnosu na isti period lani kada je ova firma bila u minusu od 1.282.762 eura, pišu podgoričke Vijesti. Podaci su to iz izvještaja o devetomjesečnom poslovanju objavljenom na stranici Komisije za tržište kapitala. Tako dobar rezultat proistekao je iz prošle godine započetog značajnog poboljšanja prilika na svjetskom tržištu brodskog prostora, odnosno, velikog skoka vozarina, a što je sada već bivši menadžment koji je imenovala Vlada premijera Zdravka Krivokapića, na čelu s bivšim predsjednikom odbora direktora, kapetanom duge plovidbe Jovom Lazarevićem, znao iskoristiti.

Zašto su promijenjeni?

Lazarević je uspio natjerati dotadašnjeg iznajmljivača brodova kotorske kompanije, firmu Sea Pioneer iz Londona, da zaključi nove ‘time charter’ ugovore o zakupu bordova po značajno uvećanim dnevnim najamninama. Brodovi Kotor i Dvadesetprvi maj od kraja trećeg kvartala prošle godine počeli su ploviti za čak tri puta veće vozarine nego što ih je “Sea Pioneeru” ranije iznajmljivao nekadašnji DPS-om predvođeni menadžment, a kompanija je već na kraju 2021. ponovno, nakon niza gubitaških godina, bila u zoni profitabilnosti, pa je godinu okončala s ostatkom dobiti od oko 100.000 eura.

Kompanija je uz to, iz vlastitih prihoda platila dvije posljednje rate kredita od ukupno 5,2 milijuna dolara kineskoj Exim banci podignutog 2012. za gradnju brodova Kotor i Dvadesetprvi maj u brodogradilištu u Šangaju, a osigurala je novac da iz vlastitih sredstava u prvoj polovini ove godine završi redovan petogodišnji remont, doking i tzv. obnovu klase za oba broda.

”Iako su učinci rada sad već bivšeg odbora direktora s kapetanom Lazarevićem na čelu bili više nego dobri, Vlada premijera Dritana Abazovića (URA) ljetos je bez obrazloženja, na prijedlog Ministarstva kapitalnih investicija, koje je u međuvremenu preuzeo Ervin Ibrahimović (BS), smijenila taj Odbor direktora i imenovala novi, sastavljen samo od predstavnika stranaka koje su podržavale Abazovićevu vladu. U novi Odbor direktora tako su imenovani diplomirana pravnica Tena Božović (SDP), srednjoškolski profesor matematike Ahmet Markašević (kadar Demokratske partije iz Ulcinja), ekonomista i bivši direktor Komunalnog preduzeća Kotor Milan Popović, menadžer u pomorstvu Nemanja Popović (SNP) i njegova stranačka i kolegica po struci Ivana Kečina koja ima iskustvo rada u jednoj agenciji za yachting. Za predsjednika odbora imenovan je Popović, dok je na mjestu izvršnog direktora kompanije ostao Slobo Pajović (DPS), koji je već godinama na toj funkciji.”, pišu Vijesti.

Aktualni menadžment nastavio je proteklih mjeseci ubirati plodove rada bivšeg odbora direktora, koji je prije svog odlaska uspio zaključiti i novi “time charter” ugovor na godinu dana za brod Kotor s novim unajmljivačem – kompanijom Global American Transport iz Chicaga (SAD). Po tom ugovoru, Amerikanci dnevno za Kotor plaćaju najamninu od 20.600 dolara, a ovaj iznajmljivač je nedavno od “Sea Pioneera” preuzeo i “time charter” broda “Dvadestprvi maj” po sličnim financijskim uvjetima.

Obavljen obavezan remont

Crnogorska plovidba je na kraju rujna imala i 283.296 eura nenaplaćenih potraživanja od dotadašnjeg unajmitelja broda Dvadesetprvi maj, kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Zbog znatno boljih ugovora s iznajmljivačima Crnogorska plovidba je u devet mjeseci 2022. imala skoro tri puta veće prihode nego u istom periodu lani – od 1. siječnja do 30. septembra uprihodila je ukupno 9.350.720 eura, dok je u istom periodu prošle godine prihod iznosio 3.862.441 euro. Istovremeno su, u odnosu na lani značajno porasli i troškovi poslovanja (sa 3,79 na 5,9 milijuna eura), ali je to prvenstveno zbog toga što je ove godine kompanija obavila obavezan remont i produženje petogodišnje klase za Kotor na kojem je tom prilikom ugrađen i obavezan novi sustav za tretman balastnih voda UV zracima, što je koštalo više od 1,84 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close