Građevinski div Bemax stvarnom vlasniku za samo pet posto vrijednosti – 750.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2022. u 06:59
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Zbog niske prodajne cijene jedne od najvećih crnogorskih kompanija, čiji je kapital procijenjen na 142 milijuna eura, neće biti plaćen porez na kapitalnu dobit od 12,8 milijuna eura.

Jedna od najvećih crnogorskih privatnih građevinskih kompanija Bemax, promijenila je vlasnika u srpnju ove godine kada je Ivan Ubović za 750.000 eura kupio stopostotni udio od Veselina Kovačevića, koji se do tada u centralnom registru vodio kao službeni vlasnik, objavio je u subotu, 22. listopada portal vijesti.me.

Vrtoglav rast vrijednosti

Navedeno je to u ugovoru o prijenosu udjela kojeg su “Vijesti” dobile iz Uprave prihoda i carina na zahtjev o slobodnom pristupu informacijama. Kompanija Bemax je prema službenim financijskim izvještajima na kraju prošle godine imala stalnu imovinu u vrijednosti od 120 milijuna eura, ukupan kapital kompanije je procijenjen na 142 milijuna eura, a poduzeće je na računu imalo i čistu neraspoređenu dobit iz ranijih godina u iznosu od 141 milijuna eura. Bemax je lani ostvario neto dobit od 14 milijuna eura, a u 2020., od 27,5 milijuna eura.

Kovačević je prodao svoju firmu za svega 0,5 posto njene vrijednosti, odnosno ukupnog kapitala. Vrijednost za koju je prodana kompanija iznosi svega pet postio prošlogodišnje neto dobiti. Kovačević i Ubović su ugovor prijenosu vlasništva potpisali 1. srpnja pred javnim bilježnikom, a zatim je uz dokumentaciju o izmjeni podataka predan centralnom registru privrednih subjekata čime je postao dio javne dokumentacije. U ugovoru je navedeno da je Kovačević osnovao kompaniju s početnim ulogom od 12 tisuća eura u siječnju 2007. godine, kao i da je naknadno uplatio dodatni ulog od 300.000 eura i na tvrtku prenio nenovčana sredstva u vrijednosti od 437.800 eura.

Kovačevićev uloženi novac i sredstva u kompaniju vrijedila su 749,8 tisuća eura, odnosno nakon 15 godina upravljanja tvrtkom i vrtoglavog rasta njene vrijednosti, Kovačević je na prodajnoj cijeni zaradio svega 200 eura!?

Prema zakonu o porezu na dohodak fizičkih osoba, porez na kapitalnu dobit se računa na razliku između uloženog novca u dionice i udjele poduzeća i iznosa za koji se one prodaju. U ovom slučaju Kovačević bi trebalo platiti porez od devet posto na razliku od 200 eura između vrijednosti njegova ulaganja u kapital i iznosa za koju je prodao poduzeće.

Porijeklo novca

Da je kompaniju prodao po vrijednosti od 142 milijuna eura, na koliko je njen kapital procijenjen samo šest mjeseci ranije u bilanci koju je predao Upravi prihoda i carina, porez bi iznosio 12,8 milijuna eura. Tada bi i Ubović morao dokazati porijeklo svog novca u tom punom iznosu, a ne samo za 750.000 eura.

Ranko Ubović od početka je glasio za stvarnog vlasnika građevinskog diva i svojim je poslovnim i prijateljskim vezama s ranijim vlastima osigurao dobivanje brojnih poslova za kompaniju. Najznačajniji je to što je Bemax bio najveći podizvođač u gradnji dionice auto ceste od Podgorice do Mateševa.

Sumnju da Kovačević ovim ugovorom nije ni prodavao kompaniju već samo svoje ime u registru, pojačava i to što je i sam u studenom prošle godine u emisiji “Načisto” na TV Vijesti kazao da nije jedini vlasnik. Tada je izjavio “da je pored njega neformalni vlasnik Bemaxa Ranko Ubović”, iako se njegovo ime nikada nije spominjalo u dokumentaciji kompanije.

“Uloga Ranka Ubovića je u vezi s organizacijom izvođenja radova i pomoći oko organizacije mehanizacije u čemu je vičan i to dobro poznaje. On radi bez plaće, nije euro uzeo iz firme, što se može vidjeti kroz uvid u novčane tokove”, rekao je Kovačević.

Sklapanjem ovog ugovora, obitelj Ubović je za svega 750.000 eura, postala vlasnik legalnog i čistog kapitala od 142 milijuna eura, od čega odmah može podići 141 milijun iz neraspoređene dobiti. Prema ugovoru Kovačević će svoj dio od 750.000 eura dobiti u ratama u naredne tri godine. Čudno je kako Kovačević nije mogao naći bolju cijenu za ovu veliku i jaku kompaniju, ili je od Ubovića dobio ponudu koja se nije mogla odbiti, zaključuju vijesti.me.

Komentirajte prvi

New Report

Close