Gosti u zimskom periodu – energetski turisti i digitalni nomadi

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 07:00
Foto: Pixabay

Crnogorski turistički djelatnici u novom trendu ugošćavanja građana srednje i zapadne Europe kojima su duži boravci u toplijim krajevima jeftiniji nego kod kuće u Skandinaviji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji

Crnogorska turistička privreda osmislit će ponudu kako bi u zimskim mjesecima privukla sve brojnije energetske turiste i digitalne nomade iz srednje i zapadne Europe, zaključeno je na sastanku u organizaciji Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, izvijestio je portal cdm.me.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović, kazao je da je turistička privreda ušla u period godine sa značajno manje posla i posjeta gostiju, pa je potrebno uložiti dodatni napor kako bi i u posezoni privukli što veći broj gostiju, naročito iz zapadne i srednje Europe. Objasnio je da, s obzirom na to da su cijene električne energije u EU značajno porasle, te da se isto očekuje i u Velikoj Britaniji, sve više europskih državljana rezervira hotele u Turskoj kako bi proveli hladne mjesece, a slična je situacija i s Hrvatskom gdje se procjenjuje da će samo jedna agencija u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke.

“Stoga je Odbor združenja turizma i ugostiteljstva inicirao ovaj sastanak u cilju pokretanja kampanje za promociju Crne Gore kao dostupne i cjenovno konkurentne destinacije, gdje bi gosti iz zapadne i srednje Europe mogli duže boraviti uz troškove koje bi imali u matičnim zemljama za hranu i grijanje”, kazao je Jovović. Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorica za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, kazala je da je zahvalna na inicijativi koju je pokrenuo odbor turizma Privredne komore. Prema njenim riječima, promotivne aktivnosti su trenutno orijentirane prema srednjoj i zapadnoj Europi, a priča o boravku turista u Crnoj Gori, uslijed energetske krize, trend je novijeg datuma. “Odgovorne turističke destinacije su o tome počele razmišljati krajem kolovoza. I tu zaista leži sjajan potencijal”, kazala je Slavuljica, ističući da je sve počelo u Velikoj Britaniji gdje je su vlasti apelirale na građane da provedu zimu u inozemstvu, kako bi im troškovi života bili niži i kako bi suzbili energetsku potrošnju u svojoj zemlji. Ovu kategoriju naziva se “energetski turisti” i trebalo ni se fokusirati na tu skupinu, te usmjeriti promociju na sajmovima u tom pravcu.

“Možemo biti Kanari turistima iz Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke, i potrebno je što hitnije ponuditi paket aranžmane da smo long home destinacija za ovu ciljanu grupu”, istakla je Slavuljica. Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije, kazala je da bi sjajna prilika za ovakvu promociju bio sajam u Londonu 7. i 8. studenog, ističući da će na njemu biti prisutni svi najznačajniji akteri turizma u svijetu, te da postoji odličan odziv crnogorskih predstavnika. “Mi ćemo povodom na londonskom sajmu imati značajan broj promotivnih aktivnosti i u medijima. Zato apeliram na sve da u sljedećih deset dana dostave konkretne ponude i cijene, kao bi se napravila atraktivna promocija koja bi privukla turiste da u našoj zemlji provedu duži period”, istaknula je Marković.

Komentirajte prvi

New Report

Close