Godinje i Gornja Lastva u svjetskom projektu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2022. u 08:17
Novac EU za projekte prekogranične suradnje s BiH/SHUTTERSTOCK

Planinske destinacije Žabljaka sve traženije.

To što je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u 2021. godini dva crnogorska sela – Godinje (Bar) i Gornju Lastvu (Tivat), uvrstila u “Program unaprjeđenja” pilot inicijative “Najbolja sela u turizmu”, zapravo je potvrda da potencijal u ruralnom području itekako postoji, pa postoji plan da se u suradnji s predstavnicima ovih sela podijele iskustva za obuku s drugim zainteresiranima u Crnoj Gori, rečeno je na regionalnoj konferenciji “Ruralni turizam za planinske destinacije” održanoj na Žabljaku, javlja portal eKapija. Ruralni turizam može biti alat za sprečavanje depopulacije sela, ocijenjeno je na skupu.

Poljoprivreda bitan faktor
Projekt vrijedan 421.331 eura financiran iz sredstava Europske unije u programu prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Provode ga Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Sufinanciranje s crnogorske strane osiguralo je Ministarstvo javne uprave.

Aktivnostima obuhvaćene su općine Plužine, Šavnik, Žabljak, Mojkovac i Pljevlja, te regije Bjelašnica i Igman. Cilj je unaprjeđenje i povećan značaj ruralnog turizma kao važnog dijela turističke ponude, diverzifikacija turističke ponude koja podrazumijeva i uvezivanje kulturnih sadržaja i avanturističke ponude.

Predsjednik općine Žabljak, Veselin Vukićević, ukazao je da stanovnici Žabljaka sve više poljoprivredu shvaćaju i doživljavaju kao važnu za razvoj svoga kraja, te da je evidentan i veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma, ali da konkretnija realizacija tek slijedi.

Maja Kovačević, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Direktorata za razvojne politike u turizmu, osvrnula se na potencijale ruralnog područja i globalni trend rasta u ovom segmentu turizma koji je posebno uočiv s pojavom pandemije COVID-19, kao i to da ruralni turizam može biti alat za sprečavanje depopulacije sela.

Osvrnula se na postojeći nacionalni zakonodavni i strateški okvir, a bilo je riječi i o poticajima za ruralni turizam koji se niz godina opredjeljuju posredstvom nadležnih Ministarstva turizma i poljoprivrede.

U narednom periodu je veoma važna kontinuirana suradnja javnog i privatnog sektora, kako bi se pružateljima usluga pružila podrška oko uspostavljanja poslovanja u skladu s propisima, ali i na pravi način unaprijedio proizvod, podijelila iskustva, te proizvod umrežio s ostalom ponudom i pozicionirao na tržištu, stoji u priopćenju crnogorske vlade.

Autentično iskustvo
U skladu s prelaznim Akcijskim planom za ovu godinu, učinjenim na bazi Programa razvoja ruralnog turizma Crne Gore za razdoblje 2019.-2021. godina, bit će proveden niz aktivnosti na umrežavanju, suradnji s turističkim agencijama, kreiranju oznake kvalitete, ali i marketing kampanji za ruralni turizam. Važno je da pružimo turistima autentično iskustvo iz ruralnih područja, a zadovoljni turisti će kasnije biti najbolji promotori naše ponude, zaključuju u vladi.

Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio govorila je o kulturnoj baštini u ruralnim područjima i nužnosti očuvanja autentične arhitekture i pejzaža. O primjerima iz prakse govorili su Gordana Stevović, predstavnica seoskog domaćinstva Stevović sa Žabljaka i Darko Saveljić, vlasnik farme magaraca iz Martinića kod Danilovgrada.

Konkretne projektne aktivnosti i rezultate predstavili su Ivan Mališić iz Regionalne razvojne agencije Bjelasica, Komovi i Prokletije, te Maja Lukić Grabovac, ispred Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Sudionicima regionalne konferencije “Ruralni turizam za planinske destinacije” obratila se i predstavnica Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Indira Ibričić, koja se osvrnula na aktivnosti koje se odnose na turizam i ruralni turizam u Kantonu Sarajevo, te planu da se napravi Strategija ruralnog turizma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close