Fiskalni savjet: Crnoj Gori treba bolja kontrola javnih financija

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2023. u 07:00

Fiskalni savjet bit će neovisno tijelo koje će nadzirati provedbu fiskalne politike te davati prijedloge i mjere za njezino unapređenje.

Za rad Fiskalnog savjeta u narednoj godini izdvajat će se 250.000 eura iz tekuće proračunske rezerve, dok će od 2025. to tijelo biti zasebna potrošačka jedinica, predviđeno je izmjenama Zakona o proračunu i fiskalnoj odgovornosti.

Fiskalni savjet bit će neovisno tijelo koje će nadzirati provedbu fiskalne politike te davati prijedloge i mjere za njezino unapređenje.

Zahtjevi EK
Dio poslova vezanih uz provedbu fiskalne politike preuzet će od Državne revizijske institucije (DRI), a prema izmjenama zakona koje su u skupštinskoj proceduri do 31. prosinca iduće godine, dokumentacija, programska rješenja i bit će predati i ostali dokumenti koji se sada nalaze kod DRI-a, prenose Vijesti.

Definiran proračun savjeta

Za rad Fiskalnog savjeta u narednoj godini izdvajat će se 250.000 eura iz tekuće proračunske rezerve.

Formiranje ovog tijela također je zahtjev Europske komisije (EK). Na ministarskom sastanku održanom 25. svibnja 2018. u Bruxellesu, povodom evaluacije programa ekonomskih reformi Crne Gore za razdoblje od 2017. do 2019., EK je preporučila Crnoj Gori da pripremi dokument o mogućnostima za uspostavu neovisnog tijela za fiskalni nadzor.

Osim toga, njegovo formiranje bila je jedna od obveza iz ugovora o kreditu od 60 milijuna eura, koji je bio namijenjen EU za pomoć Crnoj Gori u suzbijanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Taj ugovor potpisala je Vlada premijera Duška Markovića, a novac je isplaćen u dvije tranše. Taj je novac bio dio Programa makroekonomske pomoći EU za deset zemalja iz procesa proširenja i europskog susjedstva, ukupno vrijednog tri milijarde eura.

Ovo je druga izmjena Zakona o proračunu i fiskalnoj odgovornosti o kojoj bi se Skupština trebala izjasniti idućih dana. Saborski zastupnici su krajem veljače usvojili izmjene kojima je stvorena pravna osnova za rad ovog tijela te definirano da se članovi Fiskalnog vijeća biraju na temelju javnog poziva koji raspisuje saborski Odbor za gospodarstvo, proračun i Financije.

Skupština će birati to neovisno tijelo koje će imati tri člana, od kojih će jednog predložiti Odbor za gospodarstvo, predsjednik države i Vlada na prijedlog Ministarstva financija. Mandat člana Vijeća traje šest godina, a ista osoba može biti imenovana najviše dva puta.

Što kaže regulativa?
“Predsjednika Fiskalnog vijeća biraju članovi tog tijela na vrijeme od dvije godine, a ista osoba može biti ponovno birana za predsjednika. Fiskalno vijeće odlučuje na sjednici ako su nazočna najmanje dva člana. Članovi su dužni poslove iz djelokruga Vijeća obavljati stručno i nepristrano u skladu sa zakonom i ne smiju sudjelovati u političkom djelovanju niti javno izražavati politička uvjerenja”, precizira zakon iz veljače.

Definirano je da se koeficijent za plaću predsjednika Fiskalnog vijeća utvrđuje u visini koeficijenta za plaću predsjednika Senata DRI, a koeficijent za plaću člana Fiskalnog vijeća utvrđuje se u visini plaće člana Senata VRI sukladno zakonu.

Skupština je imala rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o proračunu i fiskalnoj odgovornosti da izabere članove Fiskalnog vijeća. Međutim, zbog aktualnih političkih događaja (raspuštanje Sabora i parlamentarni izbori) taj posao nije dovršen.

Komentirajte prvi

New Report

Close