ERS i EPCG uskoro osnivaju zajedničko poduzeće

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2024. u 07:26
Foto: Shutterstock

Petrović je objasnio da bi Elektroprivreda Crne Gore bila vlasnik 51 posto u toj zajedničkoj tvrtki, a ERS 49 posto.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da su uprave Elektroprivrede Srpske i Crne Gore pokrenule inicijativu za formiranje zajedničke tvrtke sa sjedištem u Trebinju kako bi pokušali raditi na novim investicijama, koje će značiti povoljnije cijene električne energije za građane.

Petrović je objasnio da bi Elektroprivreda Crne Gore bila vlasnik 51 posto u toj zajedničkoj tvrtki, a ERS 49 posto. Naveo je da se na ovaj način žele pokušati raditi na novim investicijama, bilo da je riječ o području Republike Srpske ili Crne Gore.

“Za budućnost će to značiti da će građani imati povoljnije cijene struje i u Crnoj Gori i u RS. Ideja je da se naprave zajednički projekti, poput boljeg iskorištenja voda Bilećkog jezera, o čemu trebamo razgovarati, izgradnje solarnih elektrana na tom jezeru, kao i da se aktualizira visoki Buk Bijela gdje bi dobrobiti bilo i za hidroenergetski sistem Gornja Drina”, rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da, kada je riječ o “Gornjoj Drini”, “Elektrprivreda Srbije” ima udio od 51 posto, ERS 49 posto, a Crna Gora bi imala svoje koristi jer bi s velikom akumulacijom ušla i na njezin teritorij, ali ne kanjon Tare.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je prošloga tjedna da će se nastaviti realizacija HE “Buk Bijela”, bez obzira na izazove s kojima se suočava RS.

“Iznimno je važno da prevladamo političke prepreke koje nam stoje na putu, te da dobijemo nova 93 megavat sata čiste energije i osiguramo sigurnu energetsku budućnost budućim generacijama.

“Žao nam je što Crna Gora nije prepoznala svoj interes da se uključi u realizaciju ovog projekta i da ga zajedno realizujemo u značajno pojačanom kapacitetu, ali i bez toga ćemo nastaviti sa izgradnjom Buk Bijela”, rekao je Višković i dodao:

“Naša obveza i interes je aktivno i ubrzano raditi na smanjenju ovisnosti o energentima proizvedenim iz ugljena. Izgradnjom “Buk Bijela” približit ćemo se cilju smanjenja ovisnosti o neusporedivo skupljoj i ekološki značajno nepovoljnijoj proizvodnji energije iz ugljena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close