EPCG ubrizgava u CEDIS još 21,6 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2023. u 05:25
Foto: Shutterstock

Prema prijedlogu odluke, u udio EPCG u CEDIS-u bit će unesena sredstva u iznosu od 21,6 milijuna eura namijenjena financijskoj konsolidaciji te tvrtke.

Skupština dioničara Elektroprivrede (EPCG) trebala bi se izjasniti o predloženoj odluci o povećanju financijskog udjela u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), njihovoj kćeri kompaniji, piše Dan.

Prema prijedlogu odluke, u udio EPCG u CEDIS-u bit će unesena sredstva u iznosu od 21,6 milijuna eura namijenjena financijskoj konsolidaciji te tvrtke zbog poremećaja na tržištu električne energije.

Od toga se sredstva u iznosu od 6,7 milijuna odnose na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2021 i predstavljaju razliku u cijeni nabave električne energije za pokrivanje regulatorno dopuštenih gubitaka u CEDIS-u, a sredstva u iznosu od 14,88 milijuna eura. odnose se na prošlu godinu i imaju istu osnovu kao i sredstva za 2021. godinu”, kazali su iz EPCG.

Kako su objasnili, za navedeni iznos povećat će se udio EPCG u CEDIS-u, tako da njegova vrijednost iznosi 310,29 milijuna eura, umjesto dosadašnjih 288,7 milijuna eura.

“Da rezimiramo, stav EPCG nije takav da ukazuje na loše poslovanje CEDIS-a, već na dramatične poremećaje na tržištu, u kontekstu globalne energetske krize”, dodaju iz EPCG. Skupština dioničara odlučivat će i o raspodjeli dobiti iz prošlogodišnjeg poslovanja.

S obzirom na to da ukupna neraspoređena dobit EPCG iz poslovanja za prošlu godinu, na dan 31. prosinca prošle godine, iznosi 4,29 milijuna eura, predloženom odlukom predviđeno je da se dobit rasporedi u neraspoređenu dobit u iznosu od 4,24 milijuna, a fond rezerve u iznosu od 42,9 tisuća”, preciziraju iz EPCG. 

Komentirajte prvi

New Report

Close