EPCG od izvoza zaradila više od 20 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2024. u 07:10
Foto: Shutterstock

Zatvaranje Termoelektrane Pljevlja na dva mjeseca značajno će povećati deficit električne energije.

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i zabilježila više od 20 milijuna eura dobiti, dok je uvezla oko deset milijuna.

Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. No, posljedice toga osjetit će se već u svibnju, kada počinje remont Termoelektrane (TE) u Pljevljima, koja neće raditi dva mjeseca, prenosi portal RTCG.

Neuobičajeno lijepo vrijeme u siječnju i veljači nije utjecalo na hidrološku situaciju. Naprotiv, u EPCG su zadovoljni količinom kiše koja je pala u prva dva mjeseca.

“U siječnju smo ostvarili više od 60 posto očekivanih oborina, no veljača je bila izdašnija pa smo imali oko 170 posto više u odnosu na očekivane oborine, pa su stoga hidroelektrane iskoristile svaku kap koja je bila moguća”, rekao je predstavnik EPCG Bojan Đordan.

Više kiše, više struje. To što nije bilo snijega trenutno se ne osjeti, ali će se sigurno doći na naplatu.

“Odrazit će se u svibnju, opet ovisno o hidrologiji u tim mjesecima. Ako bude prosječan, to neće biti veliki nedostatak, ali ako zakaže hidrologija, svakako posebno s aspekta punjenja Pivskog jezera, onda ćemo imati manjak hidrološkog potencijala, što će rezultirati manjom proizvodnjom iz HE”, izjavio je Đordan.

Zatvaranje Termoelektrane Pljevlja na dva mjeseca značajno će povećati deficit električne energije.

“Karakterističan je drugi kvartal u godini gdje očekujemo oko 350 litara oborine po kvadratnom metru. Ako očekujemo prosječnu proizvodnju, ako ne, s obzirom na odlazak TE 1. travnja na redoviti godišnji remont, taj deficit će sigurno biti povećan, tako da će se količine nadomjestiti uvozom”, rekao je Đordan.

Crna Gora je i prošle godine uvozila struju, ali ju je i izvozila. O tome se brine tim ljudi koji svakodnevno prati stanje na tržištu.

“Ovisno o tržišnoj cijeni, nastoji se postići što bolji financijski učinak za tvrtku, tako da se uvijek odvija i uvoz i izvoz, ali dominira izvoz, najavio je Đordan.

Komentirajte prvi

New Report

Close