EPCG ne odustaje od solarne elektrane na Slanom jezeru

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2023. u 07:00
U Elektroprivredi tvrde da ne rade ništa što već nije viđeno i isprobano u cijelom svijetu/Shutterstock

EPCG tvrdi da je problem u zakonu, a projektu se oštro protive ekolozi.

Iako najavljena prije gotovo dvije godine, priča o izgradnji plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru kod Nikšića još uvijek je na samom početku.

No, iz Elektroprivrede (EPCG) ističu da od te ideje nisu odustali, naprotiv. Pojašnjavaju da zakonska regulativa i popratne dozvole otežavaju cijeli proces. No cijelu priču mogli bi usporiti ili čak zaustaviti ekolozi koji propituju utjecaj projekta na ekosustav.

Što će značiti postavljanje panela za elektranu snage do 50 MW, priznaju, prava je nepoznanica i još ne mogu jasno odrediti jesu li za ili protiv ove ideje.

– Oni će zauzeti veliki dio jezera. Ako netko želi loviti mrežom, ne može je baciti ispod. A ljeti, kad je voda topla, ribe će se sakriti ispod nje – rekao je predsjednik SRK Nikšić Vujica Lalić.

Ekolozi protiv
Za ekologa Miodraga Karadžića stvar je jasna. Nema razloga za, samo protiv.

– Sami paneli će smanjiti prodor svjetlosti. S druge strane, ovo je migratorno područje i postoji velika količina ptica, ponekad ih živi i do 20.000, a veliko je pitanje kako će to utjecati na to. Negdje smo pročitali da će se paneli postavljati pomoću hidraulike koja koristi motorno ulje, a znamo kako motorno ulje može negativno utjecati na vodu – rekao je izvršni direktor Udruge mladih ekologa Nikšić (DMEN) Miodrag Karadžić.

U Elektroprivredi tvrde da ne rade ništa što već nije viđeno i isprobano u cijelom svijetu.

– Ono što je neizbježno i što je činjenica je da se plutajuće solarne elektrane masovno grade na jezerima. Valjda tamo ima ekologa i na međunarodnoj razini. Ono što smo dobili kao input jeste da nema nikakvih problema kada je u pitanju ekologija, čak ima poboljšanja u nekim segmentima – kazao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Solarni potencijal
I dok Rovčanin daje novi rok od pola godine za dovršetak studije koju rade u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ekolozi i ribari kažu:

– Solarni potencijal Nikšića, da ne duljimo, još nije dovoljno iskorišten da bismo razmišljali o Slanom jezeru. Bilo je i drugih lokacija, mnogo krovova još nije adaptirano, brda u prostoru okrenuta na sunčanu stranu – rekao je izvršni direktor DMEN-a Miodrag Karadžić. Sudeći prema najavama uprave Elektroprivrede, Slano jezero neće biti jedini takav projekt u Crnoj Gori.
Slična priča se najavljuje i na Pivskom jezeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close