EPCG na meti istrage zbog izbora revizora

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2023. u 05:47
Foto: Shutterstock

HLB Mont Audit podnio tužilteljstvu u Podgorici kaznenu prijavu protiv EPCG.

Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kaznenu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) zbog sumnje da je revizor BDO nezakonito izabran za reviziju financijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.

U prijavi, u koju su Vijesti imale uvid, navedeno je da je 11. svibnja prošle godine raspisan natječaj za izbor revizora, a da su nakon toga pristigle dvije ponude revizorske kuće BDO i konzorcija revizorskih kuća HLB Mont.

Skupština dioničara
Na ljestvici su se našli Audit i Grant Thornton iz Banja Luke. Dio su međunarodne revizorske grupe HLB iz Londona.

Od tada je Skupština dioničara EPCG ponudu BDO-a izabrala kao prvorangiranu, iako je imala manje bodova, a nakon dugog žalbenog postupka taj je tender poništen i vraćen na ponovni postupak. No, EPCG je za 28. lipnja zakazala Skupštinu dioničara na kojoj će razmatrati izvješća s mišljenjem revizora BDO-a.

Ova tražena usluga uključuje izvještaj revizora o mišljenju da li su financijski izvještaji u skladu sa zakonom i računovodstvenim standardima, a odnosi se na izvještaj same EPCG kao i njenih društava Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS, Rudnik uglja i EPCG – Solar. gradnju.

EPCG je prošle godine imala dobit od 3,9 milijuna eura, Rudnik ulja 9,4 milijuna, CEDIS gubitak od 11,7 milijuna eura, a EPCG – Solar gradnja čisti gubitak od 2,2 milijuna eura.

70.000

eura ponudio je BDO za posao revizije financijskih izvještaja EPCG

BDO je reviziju ponudio za 70 tisuća eura, pa je za tu ponudu dobio 57 bodova, dok je na temelju stručnih referenci dobio još 3,75 bodova, dok je konzorcij HLB Mont Audit za posao tražio 56.998 eura, za što je dobio 70 bodova., a za stručne reference još 30 bodova. Tako je BDO imao ukupno 60,75 bodova, a konzorcij maksimalnih 100.

Nakon toga su na Skupštini dioničara 28. lipnja prošle godine donijeli odluku o angažmanu revizora BDO-a. U prijavi se navodi da je u odluci Skupštine navedeno da je predsjedavajući konstatovao da je predstavnik državnih dioničara (98 posto dionica s pravom glasa) za revizora predložio revizorsku kuću BDO, koja je drugorangirani ponuditelj..

HLB Mont Audit u izvješću navodi da je 3. studenog prošle godine na stranicama Uprave za politiku javne nabave CeJN-a objavljeno da je ponuda BDO-a ispravna i prvorangirana, a ponuda konzorcija ispravna i drugorangirana. Nakon toga, kako piše u prijavi, HLB Mont Audit je uložio žalbu, a Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je 24. ožujka ove godine uvažila žalbu i poništila odluku EPCG.

Javna nabava
EPCG 15. svibnja, navodi se u prijavi, donosi odluku kojom se poništava cijeli postupak javne nabave. Konzorcij HLB Mont Audit podnio je novu žalbu Komisiji na tu odluku 24. svibnja, a sutradan ih je EPCG obavijestila da obustavlja tu javnu nabavu.

Međutim, EPCG 26. svibnja na web stranici objavljuje obavijest o sazivanju 21. redovne Skupštine dioničara, koja će se održati 28. lipnja, te kao prvu toičku prijedlog usvajanja financijskih izvješća za prošle godine s primjedbama i mišljenjem BDO revizora.

HLB Mont Audit smatra da je počinjeno moguće kazneno djelo jer je postupak po ovoj osnovi obustavljen. Zbog svega toga traže da Osnovno državno tužilaštvo preispita ovaj postupak,.

Komentirajte prvi

New Report

Close