EPCG korak bliže izgradnji HE Otilovići

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Koncesija je EPCG dodijeljena na rok od 30 godina.

Natječaj za izgradnju male hidroelektrane na akumulaciji Otilovići u Pljevljima uskoro bi mogao biti raspisan, jer je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) konačno dobila urbanističko-tehničke uvjete za realizaciju ove investicije. Naime, Vlada je usvojila prijedlog urbanističko-tehničkih uvjeta za izgradnju HE Otilovići.

Podsjetimo, na akumulaciji Otilovići planirana je izgradnja male hidroelektrane na postojećoj betonskoj brani luke Otilovići instalirane snage 2,96 MW i planirane godišnje proizvodnje od 11 GWh.

Koncesija je EPCG dodijeljena na rok od 30 godina. Prema ranijim informacijama, vrijednost investicije je oko 4,5 milijuna eura. Iz tvrtke je ranije rečeno da će HE moći opskrbljivati ​​energijom više od 1200 kućanstava.

“Mala hidroelektrana Otilovići gradila bi se u neposrednoj blizini lučne betonske brane na rijeci Ćehotini, koja je izgrađena za potrebe vodosnabdijevanja tehnološkog procesa Termoelektrane Pljevlja. Stvorena hidroakumulacija Otilovići ima zapreminu od cca 18.000.000 m³.

Za regulirano ispuštanje vode iz akumulacije koriste se dva glavna ispusta u tijelu brane koji se nalaze u središnjem dijelu brane”, navedeno je. U dokumentu se navodi da se opština Pljevlja najvećim dijelom snabdijeva vodom iz akumulacije u Otilovićima, a glavni izvori vodosnabdijevanja grada su djelimično kaptirana izvorišta rijeka Breznice i Jugoštice.

Daljnji razvoj grada, a posebno gospodarskih aktivnosti, zahtijevat će nastavak korištenja vode iz akumulacije Otilovići preko postrojenja Velika Plješa.

Gradnja elektrane u Otilovićima kasni zbog planske dokumentacije, a uskoro slijedi raspisivanje natječaja. Iz EPCG su nedavno Vijestima rekli da ovaj projekt neće negativno utjecati na okoliš i neće ga narušiti prethodni prirodni režim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close