EPCG i dalje bez dozvole za Gvozd: Očekivala se u siječnju

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2023. u 07:11
Foto: Shutterstock

Zahtjev za izdavanje glavne građevinske dozvole Ministarstvu ekologije, prostornog uređenja i urbanizma predan je ovaj mjesec.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) još nije dobila glavnu građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroelektrane (WE) “Gvozd”, koja se očekivala u siječnju, dok je u tijeku potpisivanje ugovora o kreditu između državne energetske kompanije i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će financirati taj energetski objekt planiran za početak lipnja.

Zahtjev za izdavanje glavne građevinske dozvole Ministarstvu ekologije, prostornog uređenja i urbanizma predan je ovaj mjesec, iako je energetska tvrtka još u prosincu najavila da će zahtjev predati do kraja tog mjeseca te da očekuje da će biti izdana u siječnju..

“U proteklom razdoblju ishođena je građevinska dozvola za pristupne ceste, dok je izdavanje glavne građevinske dozvole izvjesno, a temeljem zahtjeva za ishođenje glavne građevinske dozvole podnesenog 11. svibnja ove godine za građenje Hidroelektrana Gvozd s pripadajućom dokumentacijom, u lipnju ove godine.

Razlog malog kašnjenja je rješavanje jednog preostalog predmeta koji se odnosi na imovinsko-pravne odnose, kao i donošenje odgovarajuće odluke Upravnog suda Nikšić u vezi s projektom na sjednici održanoj 27. travnja 2023. godine. Uglavnom, ispunjeni su svi zakonski uvjeti i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole predan je u navedenom roku”, kazali su “Vijestima” iz državne energetske kompanije.

EPCG, koja je u prvoj najavi ovog projekta najavila očekivani početak izgradnje VE “Gvozd” 2021. godine, a puštanje u rad 18 mjeseci nakon početka radova.

No, kasnije je pojašnjeno da je pandemija koronavirusa u prethodne dvije godine bila ključni razlog kašnjenja izgradnje vjetroelektrane, jer je utjecala na ishođenje potrebnih dozvola, suglasnosti i pregovore o financiranju ovog projekta, te da je realno da ovaj objekt bude u funkciji 2024. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close