EPCG: Dug Instituta za struju onemogućuje kredit

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2023. u 06:22
Foto: Shutterstock

Sredinom kolovoza Upravni odbor EPCG odobrio je Fondu zdravstvenog osiguranja kredit od 600.000 eura, kako bi se novac prebacio Zavodu uz državno jamstvo.

Institut “Simo Milošević” duguje skoro milijun eura za struju, što čini problematičnim direktno zaduženje Elektroprivrede (EPCG), zbog čega su predložili da se kredit realizira neizravno preko državne blagajne, priopćeno je Vijestima iz državne energetske kompanije.

Sredinom kolovoza Upravni odbor EPCG odobrio je Fondu zdravstvenog osiguranja kredit od 600.000 eura, kako bi se novac prebacio Zavodu uz državno jamstvo.

Iz EPCG su priopćili da time iskazuju spremnost i društvenu odgovornost za rješavanje problema Instituta, ali uz jasna državna jamstva. Ministar financija Aleksandar Damjanović ranije je rekao da tvrtka može isplatiti novac koji je obećala Zavodu, ali da država ne može sudjelovati zbog zakonskih ograničenja.

“EPCG je u stalnom kontaktu sa menadžmentom Instituta. Tijekom prethodne tri godine više puta smo potpisivali sporazume o podmirenju obveza po osnovi duga za utrošenu električnu energiju na rate, točnije 16. rujna 2021., 26. svibnja prošle i 8. svibnja ove godine.

Imajući u vidu opštu situaciju u Institutu, EPCG je pokazala strpljenje i razumijevanje za probleme sa kojima se Institut suočava”, kazali su iz EPCG. Kako navode, od uprave Zavoda dobili su obećanje da će posljednji u nizu dogovora o otplati duga biti ispoštovan.

“Iznos duga na dan 31. srpnja ove godine je 946,6 tisuća eura, a zadnji račun Zavoda je 65,42 tisuće eura, što znači da je trenutni dug Zavoda za utrošenu električnu energiju 913,47 tisuća eura, što je svakako jedan razlog zbog kojeg problematiziramo izravni zajam.

Zbog svega navedenog, EPCG izražava volju i društvenu odgovornost za rješavanje problema u Institutu, ali uz jasne garancije države”, zaključuju iz Elektroprivrede Crne Gore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close