Energetskim kompanijama 54,43 milijuna eura manje od traženog

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2022. u 22:00
Energetske kompanije u Crnoj Gori za rad u sljedeće tri godine ukupno su tražile 435,3 milijuna eura/S. Niketić/PIXSELL

Na cijenu električne energije u 2023. utječe niz odluka, a za skoro polovinu računa za utrošenu struju, odluku donosi Elektroprivreda samostalno, i to u ulozi opskrbljivača.

Energetske kompanije su za rad u sljedeće tri godine ukupno tražile 435,3 milijuna eura, od čega je Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) osnovanim ocijenila 380,88 milijuna eura, piše RT Crne Gore.

Iz REGAGEN-a su agenciji Mina-business kazali da su regulirane kompanije – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) ukupno za rad u sljedeće tri godine zahtijevale 435,3 miliona eura.

“REGAGEN je ocijenila osnovanim 380,88 milijuna eura, što je 54,43 milijuna, odnosno 12,5% manje od zahtijevanog”, precizirali su predstavnici regulatora.

Te tvrtke su u roku, odnosno 31. kolovoza, dostavile regulatoru zahtjeve za utvrđivanje prihoda za sljedeću, 2024. i 2025. godinu, koje je REGAGEN analizirao i objavio na svom sajtu u formi izvještaja. Na cijenu električne energije u 2023. utječe niz odluka, a za skoro polovinu računa za utrošenu struju, odluku donosi Elektroprivreda samostalno, i to u ulozi opskrbljivača.

Iznos stavki na računu koje se odnose na korištenje sustava i rad operatora tržišta električne energije utvrđuje REGAGEN na osnovu zahtjeva koje dostavljaju regulirane kompanije.

Iz REGAGEN-a su kazali da je CGES zahtijevao regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponira u tarife za sljedeću godinu od 26,65 milijuna eura, za 2024. od 33,85 milijuna, a za 2025. od 35,6 milijuna eura. U prosjeku, CGES je zahtjevom tražio oko 6% više prihoda u odnosu na odobreni za ovu godinu.

“REGAGEN je na osnovu dokumentacije koju je dostavio CGES u toj fazi postupka, ocijenio osnovanim regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponira u tarife za sljedeću godinu od 23,84 milijuna eura, što je 2,8 milijuna, odnosno 10,54% manje od zahtijevanog iznosa”, kazali su predstavnici regulatora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close