Energetske kompanije vrijede više od 2,2 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2023. u 06:59
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Uspješnost ovog sektora je većinski uvjetovana rezultatima Elektroprivrede (EPCG) kao najvećeg energetskog društva, s imovinom od 1,3 milijarde eura.

Ukupna vrijednost devet energetskih kompanija u većinskom vlasništvu Crne Gore krajem 2022. godine iznosila više od 2,2 milijarde eura ili oko 40 posto BDP-a, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, javlja portal vijesti me.

On je naglasio da na temelju analize poslovanja ovih energetskih subjekata od 2019. do 2022. godine, financijski indikatori ne prikazuju pozitivan trend.

“Na agregatnom nivou, devet poduzeća pokazuje da su se od 2021. godine financijske performanse sektora energetike pogoršale. Financijski i s njima fiskalni rizici su rastući i povećani su s niskih na umjerene”, kazao je Šahmanović na sjednici Vlade.

Uspješnost ovog sektora je većinski uvjetovana rezultatima Elektroprivrede (EPCG) kao najvećeg energetskog društva, s imovinom od 1,3 milijarde eura.

Šahmanović je dodao da je prema izvještaju za 2022., EPCG kao grupa ostvarila gubitak od 9,1 milijuna eura, te da je nakon više godina ušla u zonu negativnog rezultata.

On je kazao i da su poslovanje energetskih kompanija otežala nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulirana cijena električne energije i otežana naplata potraživanja.

“Određeni iznos na računu ne znači da poduzeća posluju uspješno pa bi trebalo voditi računa i o investicionom segmentu”, zaključio je on.

Premijer Dritan Abazović je kazao da novac koji Elektroprivreda ima na računu Crna Gora nikada nije imala u svojoj povijesti, osim kada se energetska kompanija prodala.

“Točno je da su neka poduzeća poslovala s gubicima. Imamo dosta razloga za zadovoljstvo, ove godine su akumulacije pune do 70%. Prošle godine smo u kolovozu dnevno uvozili 2 milijuna eura struje”, kazao je Abazović.

Komentirajte prvi

New Report

Close