Energetika strateški sektor za novu crnogorsku vladu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

EPCG fokusirana na solarne panele, ali Crna Gora ima izuzetne potencijale i u hidro i vjetroenergiji.

Energetski sektor Crne Gore obradovala je nedavna izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da bi naša zemlja mogla postati glavni opskrbljivač električnom energijom u regiji.

Iz Elektroprivrede kažu da im je drago što europski dužnosnici prepoznaju potencijal Crne Gore u ovoj oblasti, te da je ovo velika prilika za nas.

Nedostaje znanja

A velike prilike, za koje nam kroz razne donacije pomaže EU, često ne znamo iskoristiti, kaže predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović.

Inicijativa EU
Novi ministar energetike Saša Mujović kaže da mu je čast započeti mandat s ispruženom rukom Europske unije, te kaže da će nastojati poboljšati stanje u energetici, ali i suradnju s unija.

Ministar energetike Saša Mujović iskoristio je svoj prvi radni dan na novoj dužnosti da zajedno s predsjednicom Europske komisije obiđe jedan od 15 elektroprijenosnih objekata u Crnoj Gori koji se uređuje zahvaljujući sredstvima Europske unije..

Ulaganje u elektroenergetsku mrežu, tvrdi Mujović, bit će jedno od strateških opredjeljenja nove Vlade jer, kako navodi, donosi određene dobrobiti. “Svaki dalekovod je jedna vrsta autoceste, ako to prevedemo na prometni rječnik. To je zapravo način na koji idemo izvoziti struju, uvoziti struju, postati tranzitno područje, omogućiti prijenos električne energije tim vodovima. i prikupiti značajne prihode”, kazao je.

Kako bi Crna Gora mogla ostvariti značajne prihode izvozom električne energije u zemlje regije, rekao je predsjednik Europske komisije. U Elektroprivredi pozdravljaju njenu izjavu.

“Ovo već duže vrijeme najavljujemo i primijetili ste da smo u posljednjih godinu-dvije počeli graditi nove izvore električne energije. Fokusirali smo se na solarne panele, ali Crna Gora ima izuzetne potencijale iu hidro i vjetroenergiji. Mislimo da je to velika šansa”, rekao je predsjednik Upravnog odbora EPCG Milutin Đukanović.

Velike prilike
A velike prilike, za koje nam kroz razne donacije pomaže Europska unija, često ne znamo iskoristiti na pravi način, kaže predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović.

“S obzirom na to da Crna Gora, kao ni BiH i Albanija, nisu prošle godine dobile niti jedan projekt čiste energije na nacionalnoj razini, nadam se da ćemo se ovaj put malo bolje pripremiti”, dodala je. Ostali sugovornici slažu se da europski fondovi daju velike mogućnosti, te da ih treba bolje iskoristiti.

“Problem je srediti dokumentaciju, napraviti određene planove, kako na razini Elektroprivrede tako i na razini cijelog sustava, dosta je komplicirano dobiti određene dozvole i zato sam rekao da je potrebno urediti zakonske regulative”, kaže Đukanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close