Elektroprivreda Crne Gore povlači svoj novac iz Prve banke

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2022. u 09:00
EPCG 25. ožujka predaje zahtjev za povlačenje depozita iz 2021., a nakon toga uslijedio je poziv Prve banke/Shutterstock

Uprava EPCG već tri mjeseca pokušava povući 3 od 6 milijuna eura svog novca.

Elektroprivreda povlači sav svoj novac iz Prve banke – oročene depozite od osam milijuna eura i prije isteka roka oročene, dug od šest milijuna eura, kao i sav novac sa tekućih računa u ovoj banci zbog lošeg odnosa menadžmenta banke i neispunjavanja dogovorenih obaveza, kazao je “Vijestima” glavni financijski direktor EPCG Miro Vračar.

On je naveo da Uprava EPCG već tri mjeseca moli Prvu banku da im omoguće povlačenje tri od šest milijuna eura svog novca iz subordinisanog duga za potrebe investicija, ali da banka nije provela tu proceduru i pored više požurivanja i sastanaka.

Vračar je kazao kako je problem i što banka odugovlači sa pokretanjem procedure za novu procjenu vrijednosti dionica banke, što utiče i na bilance EPCG koja je vlasnik oko 20 posto dionica ove banke, piše internetski portal vijesti.me.

Gubitak u poslovanju
Prva banka je nedavno objavila poslovne izvještaje za prošlu godinu gdje je prikazan gubitak u poslovanju od 4,4 milijuna eura, najviše zbog obezvređenja financijskih instrumenata za 10,9 milijuna. Akumulirani gubitak na kraju prošle godine iznosio je 28,2 milijuna eura, a ukupni kapital je 32,3 milijuna odnosno šest milijuna manje nego na kraju 2021. godine.

”Vijesti” su zbog toga poslale pitanje EPCG je li njihov Odbor direktora upoznat sa ovim izvještajem i bilancama Prve banke, da li su kao dioničari tražili pojašnjenja u vezi ovog izvještaja ili poduzimali neke druge radnje kako bi bili preciznije upoznati sa poslovanjem ove banke, ili ga naknadno provjeravali, kao i što EPCG namjerava uraditi sa svojim dionicama u ovoj banci.

Vračar je kazao da zvanično nisu upoznati sa izvještajem i bilancom Prve banke, iako su njen drugi po veličini dioničar i najznačajniji poslovni partner, zbog čega njena bilanca utječe i na bilancu državne energetske kompanije.

Za povlačenje duga postoji procedura, koju na zahtjev EPCG pokreće Prva banka kod Centralne banke, ali je problem što ona nije pokrenuta ni tri mjeseca nakon zahtjeva EPCG. Procedura je takva zbog toga što je dug uključen u proračun adekvatnosti kapitala banke.

4

milijuna eura vrijednost je dva depozita koja energetska kompanija u ovoj banci ima iz 2020. i 2021. godine

Vračar je 27. siječnja ove godine obavijestio Prvu banku da je EPCG usvojila svoj budžet, srednjoročni plan do 2026. godine sa strukturom operativnih i kapitalnih ulaganja i da im je za financiranje investicijskih projekata potrebno povlačenje cijelog kredita.

On u tom dopisu, u čiji su uvid imale “Vijesti”, navodi da razumije situaciju u Prvoj banci zbog čega predlaže da se polovina ovog duga uplati na žiro račun EPCG što je moguće prije, a da za drugi dio novca zajednički dogovore dinamiku uplate do kraja ove godine.

Zamolio je i da se što prije pokrene zakonska procedura za isplatu duga, kako bi što prije imali novac za financiranje planiranih investicija iz vlastitih izvora.

Iz Prve banke su 23. veljače odgovorili da zbog složenosti problema koje bi izazvalo povlačenje duga nisu u mogućnosti da postupe po zahtjevu EPCG, kao i da je potrebno prethodno dobiti odobrenje CBCG.

Vračar 25. veljače šalje novi dopis u kojem kaže da će u slučaju nemogućnosti povlačenja duga pokrenuti prijevremeno povlačenje oročenih depozita koje EPCG ima u Prvoj banci kako bi mogli da financiraju planirane projekte.

On navodi i da im je zbog osporavanja ovog prava, nametnut slijed poteza u dijelu postepenog ukidanja naplatnih i redovnih računa koje EPCG ima u Prvoj banci. EPCG 18. ožujka šalje novi dopis Prvoj banci u kojem navode da energetska kompanija u ovoj banci ima dva oročena depozita od četiri milijuna eura iz 2020. i 2021. godine, kao i da ugovor o oročenju daje mogućnost EPCG na nakon isteka roka od šest mjeseci povuče dio depozita. Tada navode i da će narednog tjedan pokrenuti povlačenje depozita.

U tom dopisu Vračar moli Prvu banku i da ih informirao u kojoj je fazi priprema potrebne dokumentacije za dobivanje suglasnosti CBCG i izvjesnost povlačenja duga.

EPCG 25. ožujka predaje zahtjev za povlačenje depozita iz 2021. godine, a nakon toga uslijedio je poziv Prve banke za sastankom.

Sastanak je uslijedio 29. ožujka, a EPCG je u međuvremenu odložila povlačenje depozita. Na tom sastanku je dogovoreno da će Prva banka raspisati poziv za dostavu ponuda za izradu elaborata o procijeni vrijednosti svojih dionica i to po tržišnoj, fer i investicijskoj vrijednosti.

Predstavnici EPCG su na sastanku naveli da je izrada procjene “od esencijalnog značaja za dalji status poslovnih odnosa i suradnje”, kao i da tom pitanju treba dati prioritet i poziv raspisati u najkraćem roku.

Pristupili centralnoj banci
Iz Prve banke su na sastanku priopćili kako su pokrenuli inicijativu kod Centralne banke za odobrenje povlačenja duga i da poduzimaju sve mjere i radnje da dobiju potrebne instrukcije i tumačenja. Dok su iz EPCG odgovorili kako će sačekati sa povlačenjem depozita i prebacivanje novca sa tekućih računa u Prvoj banci na račune u drugim bankama.

Vračar kaže da se od tog sastanka Prva banka nije napredovala u ispunjenju dogovorenog, zbog čega je EPCG prinuđena da povuče sav svoj novac iz ove banke u cilju financiranja pokrenutih investicija.

”Vijesti” su poslale pitanje Prvoj banci da li će ovo povlačenje novca izazvati probleme u poslovanju banke i održavanju njene likvidnosti i solventnosti, ali iz banke nije stigao odgovor.

U očitovanju na financijske iskaze, revizor Prve banke je upozorio da su od početka 2021. godine državne kompanije povukle 13,1 milijuna eura depozita i da “ako se taj trend nastavi može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti”.

Iz banke su tada odgovorili da su razmotrili različite scenarije, pa i odliv svih navedenih depozita, i da Prva banka “na osnovu istih smatra da likvidnost banke ne bi bila ugrožena, s obzirom na to da je rezultat istih koeficijent likvidnosti koji je iznad zakonski propisanog minimuma”.

Najveći vlasnik Prve banke je Aco Đukanović sa 41 posto dionica, ali on preko više povezanih manjih dioničara kontrolira većinski paket.

EPCG je na osnovu svog udjela imala pravo na dva člana borda direktora Prve banke, ali je većina izabrala samo jednog njenog predstavnika Velizara Čolovića, dok je drugi kandidat Nebojša Medojević još čekao suglasnost od Centralne banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close