Elektroprivreda CG u 20 dana izvezla struje za 46,4 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2022. u 07:00
Crna Gora u petak, 9. prosinca bila je prva u Europi po proizvodnji energije iz vjetra/D. Jaramaz/PIXSELL

Procjena je da će TE Pljevlja ove godine proizvesti 1444 GWh, što na Mađarskoj burzi trenutno vrijedi 415 milijuna eura.

Crna Gora je, prema podacima stranice windeurope.org, prošlog petak bila na vrhu liste europskih zemalja prema postotku energije iz vjetroelektrana.

Dva crnogorska vjetroparka Možura (instalirane nage 46 MW) i Krnovo (instalirane snage 72 MW) zadovoljila su tog 9. prosinca 35 posto ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom.

Izvrsna je i vijest da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u poslednjih 20 dana zaradila 46,4 milijuna eura od izvoza struje, a očekuju da se izvozni trend nastavi i sljedećih nekoliko mjeseci, što će donijeti desetine milijuna profita, prenose crnogorski mediji. Također, u 11 mjeseci ove godine TE Pljevlja proizvela je 1289 gigavat sati električne energije.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin izjavio je da vrijednost proizvedene struje, na Mađarskoj burzi iznosi 365 milijuna eura.

Procjena je da će TE Pljevlja ove godine proizvesti 1444 GWh, što na Mađarskoj burzi trenutno vrijedi 415 milijuna eura. Pljevlja su prošle godine ostvarila rekord od 167 dana neprekidnog rada bez ijednog ispada iz sistema.

Sljedećeg bi se tjedna u Skupštini trebalo glasati o zakonu kojim bi se omogućio nastavak rada TE Pljevlja jer je prema aktualnom zakonu odobren rad do 20.000 radnih sati, odnosno do 31. prosinca 2023. Dozvola za rad TE Pljevlja istječe 22. ožujka 2023.

”Jasno da je zakonodavna inrervencija nužna kako bi se eliminirale sporne odredbe jer traje spor sa Europskom energetskom zajednicom. Najvažnije je da 15. listopada 2024.,završava se ekološka rekonstrukcija koja će granice sumpora, azota i praškastih materija smanjiti na razinu propisanu u EU”, kazao je je Rovačnin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close