Elektroprivreda 15. veljače za 20 milijuna eura postaje vlasnik nikšićke Željezare

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2022. u 07:36
Može Crna Gora, zadovoljno je tviter profilu komentirao premijer Dritan Abazović/Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović najavio je da će formirati novo poduzeće koje će se zvati Željezara Solar Nikšić, a imovinom će upravljati već od 15. siječnja.

Elektroprivreda Crne Gore od 15. veljače postat će stopostotni vlasnik imovine nikšićke Željezare, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović potvrdivši da će kupoprodajni ugovor biti potpisan 20. prosinca. Kompanija će za tvornicu platiti 20 milijuna eura u dvije transakcije.

“Rok prve transakcije u iznosu od 15 milijuna eura biće do 15. siječnja i tog dana EPCG će postati vlasnik imovine. Drugi dio od pet milijuna bit će isplaćen do 15. veljače. Dakle, 15. siječnja postajemo vlasnici s određenom zabilježbom i možemo normalno raditi i funkcionirati kad se 15. veljače isplati još pet milijuna i postajemo stoprocentni vlasnici”, kazao je Đukanović novinarima ispred Vlade.

Abazović zahvalio
Đukanović je najavio da će EPCG formirati poduzeće, tvrtku kći, koja će se zvati Željezara Solar Nikšić. Kako prenose Vijesti, ta firma će, početi upravljati imovinom koju će dobiti na korištenje već 15. siječnja. Željezara Solar Nikšić neće se baviti proizvodnjom čelika, već nekim drugim djelatnostima, ističući u prvi plan solarnu industriju.

“Planiran je tehnološki centar koji će biti potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna Gora postat će lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli”, najavio je Đukanović dodavši da aktivno rade na popisu imovine, njene vrijednosti, te da već imaju nacrt “lijepog biznis plana”.

Istaknuo je da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Željezari nastaviti raditi u novom poduzeću na drugim pozicijama, a očekuje da se vremenom broj radnika i poveća.

Prethodno je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević priopćio da će Elektroprivreda preuzeti Željezaru. Na svom Fejsbuk profilu napisao je da je na sastanku u Vladi postignut načelni dogovor s predstavnicima Toščelika.

Informaciju je potvrdio i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na svom Tviter nalogu. “Pao dogovor! Riješen još jedan veliki problem Nikšića i Crne Gore. Željezara vraćena u državno vlasništvo! – napisao je Abazović dodavši da će EPCG kupiti Željezaru od turske kompanije.

“Uvijek smo bili i bit ćemo uz radnike. Hvala im na istrajnosti. Nastavit ćemo uvećavati državni kapital i graditi našu Crnu Goru. Hvala i turskoj kompaniji Tosçiali na fer odnosu u pregovorima. Može Crna Gora”.

Sastanku u Vladi nazočili su predstavnici EPCG-a Miro Vračar i Milutin Đukanović, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, premijer Dritan Abazović i predstavnici Tosçiali holdinga koje predvodi Šerif Tosçiali, sin vlasnika kompanije.

Radnici nastavljaju protest
Predstavnik bivšh radnika Željezare Ivan Vujović kazao je za portal RTV NK da će nastaviti s prosvjedom koji su zbog problema počeli 2. lipnja.

“Danas je sve dogovoreno, EPCG će sa Toščelikom potpisati ugovor o prodaji imovine Željezare 20. prosinca u 12 sati u našoj tvornici. Zadovoljni smo, ali mi naš prosvjed nastavljamo sve do trenutka dok i službeno ne postanemo radnici EPCG-a”, rekao je Vujović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close