Ekonomski državljani u Crnu Goru uložili 29 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2022. u 06:59
Foto: Shutterstock

Kroz program su strani investitori koji ulože određeni iznos za turističke projekte dobivali crnogorsko državljanstvo.

Posljednjeg dana ove godine završava Program ekonomskog državljanstva kojeg je Vlada Crne Gore započela u siječnju 2019., potvrdio je tehnički premijer Dritan Abazović i ocijenio kako je program bio koristan za državu i zapošljavanja, javlja portal indikator.ba.

Do sada je u budžet Crne Gore kroz takse uplaćeno 29 milijuna eura, pokazuju podaci Agencije za investicije. Također, na račun za manje razvijene općine do sada su uplaćena 22 milijuna eura, i taj novac do sada nije trošen, a gotovo dva puta veći je iznos na ESCROW računu, odnosno računu za aplikacije koje su u proceduri.

Crnogorsku su putovnicu od početka 2019. do danas stekla 447 inozemna investitora. Najbrojniji su ulagači državljani Ruske Federacije njih 1.211, Kine 257, Libanona 81, Ukrajine 54, SAD-a 151, Južnoafričke Republike 114, Saudijske Arabije 57, Indije 56, dok među aplikantima ima i državljana Australije, UAE, Japana, Kazahstana, Meksika, Filipina, Kanade, Poljske, Turske, izvještava Investitor.me.

Kroz program su strani investitori koji ulože određeni iznos za turističke projekte dobivali crnogorsko državljanstvo. Zbog te prakse, program je kritizirala Europska komisija, koja je u više navrata pozivala crnogorske vlasti da odustanu od te prakse.

Komentirajte prvi

New Report

Close