Ekonomska državljanstva: projekti vrijedni 444,32 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2023. u 07:00
U proceduri crnogorskog ekonomskog državljanstva još 240 zahtjeva/Shutterstock

Vlada je na listu razvojnih projekata u turizmu uvrstila 16 projekata. Radi se o planiranim ulaganjima od ukupno 444,32 milijuna eura, kapaciteta 2764 smještajnih jedinica visoke kategorije.

Kroz program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori se realiziraju projekti ukupne vrijednosti 444,32 milijuna eura, predano je ukupno 1112 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, od kojih je, nakon detaljnih provjera, Ministarstvo unutrašnjih poslova za 244 aplikacije donijelo pozitivna rješenja.

Piše to u informaciji o realizaciji Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore koji je završen 31. prosinca 2022. godine., javlja portal me.eKapija.com.

Navodi se da je uvođenje posebnog programa učinjeno u cilju razvoja Crne Gore, odnosno privlačenja stranih investicija koje će intenzivirati razvojne projekte u sektoru turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, na ukupnom području Crne Gore, kao i intenzivnijeg razvoja manje razvijenih općina.

Vlada je na listu razvojnih projekata u turizmu uvrstila 16 projekata. Radi se o planiranim ulaganjima od ukupno 444,32 milijuna eura, kapaciteta 2764 smještajnih jedinica visoke kategorije. U biznis planovima ovih projekata određeno je da će se u okviru njihove realizacije stvoriti mogućnost za otvaranje novih 1847 radnih mjesta, navodi se u informaciji.

Ukupno je donijeto 807 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, i to za 244 aplikanta i 563 za članove porodice. U proceduri je još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova njihovih obitelji, precizira se u dokumentu.

Kada je riječ o finansijskog strukturi generiranoj tijekom primjene Posebnog programa zaključno s 30. prosincem prošle godine, za troškove postupka uplaćeno je 43,9 milijuna eura.

“Imajući u vidu da je Program zaključen 31. prosinca 2022., Vlada je zadužila ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, pravde, finansija, unutrašnjih poslova, Agenciju za investicije i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore da formiraju operativni tim koji će definirati pravni okvir i dati smjernice za dalje postupanje prema započetim projektima”, priopćeno je iz Vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close