Ekološka obnova TE Pljevlja konačno će početi 11. travnja

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2022. u 09:00
Opskrba električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori je stabilna kao i proizvodnja u objektima EPCG-a/Shutterstock

Radovi obavlja konzorcij kojeg vodi kineski DEC International, a u njemu su CG tvrtke Bemax, BB Solar i Permonte.

Zemljani radovi na ekološkoj obnovi TE Pljevlja, koja koristi ugljen, počet će 11. travnja, a službeni 27. travnja, najavio je Nikola Rovčanin, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

On je objasnio da je prethodni ugovor o ekološkoj obnovi revidiran, dopunjen i usklađen, što ih je stajalo dodatnih 15 milijuna eura, pišu Vijesti.

Uključen i Đukanovićev sin
Naime, Elektroprivreda je pokrenula odvojeni natječaj za adaptaciju kotla, vrijedan 15 milijuna eura, dok u državnoj energetskoj kompaniji ne isključuju i mogućnost dodatnog ulaganja u projekt ekološke obnove TE Pljevlja, ali u malim iznosima.

Riječ je o milijun ili dva milijuna eura, što sa 15 milijuna i prethodno dogovorena 54 milijuna za ekološku obnovu iznosi 70 milijuna eura, rekli su Danu iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Osnovni ugovor za ekološku obnovu potpisan je na 54 milijuna eura s konzorcijem kojeg predvodi kineski DEC International, ali radovi kasne već godinu i pol.

Partneri Kinezima su domaće kompanije, Bemax, najveća građevinska tvrtka u Crnoj Gori, BB Solar, u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića i Permonte.

70

milijuna eura stajat će obnova crnogorske termoelektrane

“TE je potrošila odobrene radne sate te je zbog prekoračenja Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Crne Gore. Očekujemo pozitivan ishod jer smo poduzeli sve moguće korake prema ekološkoj obnovi i zadovoljavanju ekoloških standarda EU”, rekao je Rovčanin. Inače bi TE trebala prestati s radom.

Marko Perunović, državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija, rekao je da 40 do 50 posto ukupne proizvodnje električne energije osigurava TE Pljevlja.

Međutim, njena proizvodnja imala je udio od 35 posto u ukupnoj proizvodnji električne energije u Crnoj Gori u prvih deset mjeseci u 2021. godini, kao i oko 42 posto u ukupnoj potrošnji električne energije u istom razdoblju.

“Osuđeni smo na tu termoelektranu i još tražimo način kako da joj produžimo životni vijek”, istaknuo je Perunović. On je dodao da su radili na reviziji natječaja koje je ostavila bivša vlast i dodao da je država prihvatila obveze povezane sa zelenom agendom.

“Suočeni smo i s velikom energetskom krizom koja je eskalirala od početka sukoba u Ukrajini. Naša sreća je da nismo energetski ovisna zemlja, osim o naftnim derivatima”, izjavio je Perunović. Prema njegovim riječima, proizvodnja električne energije državu drži na relativno čvrstim nogama.

Slijedi toplifikacija grada
Tako je Elektroprivreda CG od izvoza struje u siječnju i veljači zaradila 25 milijuna eura. Prema riječima Nikole Rovčanina, opskrba svih potrošača u Crnoj Gori je stabilna kao i proizvodnja u objektima EPCG-a, a sve elektrane su raspoložive sa 100% kapaciteta.

“Ne ide nam na ruku loša hidrološka situacija i vrlo mala količina oborina pa je proizvodnja iz hidroelektrana u prva dva mjeseca bila 78% od planirane”, dodao je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore.

Rovčanin je naveo da u EPCG rade na razvoju još jednog ključnog projekta, toplifikaciji Pljevalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close