EIB je u Srbiju uložio 6,5 milijardi eura, a EU donira više od svih drugih partnera zajedno

Autor: Nadja Irena Fišić , 15. lipanj 2022. u 07:00
Alessandro Bragonzi/MITAR MITROVIć

Šef Predstavništva Europske investicijske banke za Zapadni Balkan bio je gost konferencije.

Alessandro Bragonzi, šef Predstavništva Europske investicijske banke za Zapadni Balkan (EIB) otvorio je biznis dio prve regionalne konferencije “Bez predrasuda, samo biznis” Poslovnog dnevnika u beogradskom hotelu Crowne Plaza.

Sa sjedištem u Luksemburgu, kao najveći multilateralni zajmodavac i zajmoprimac na svijetu, EIB prikuplja sredstva na međunarodnim tržištima kapitala i klijentima prenosi povoljne uvjete zaduživanja.

Koliko su uspješni govori podatak da je više od 1,5 bilijuna eura uloženo od 1958. godine. Mobilizirano je ukupno 4,8 bilijuna eura ulaganja, a EIB ima oko 3.800 zaposlenih.

Diljem svijeta 54 ureda
“Osim stručnjaka za financije, imamo inženjere, ekonomiste i stručnjake za društveno-ekološka pitanja u 54 ureda diljem svijeta,” rekao je Bragonzi i govorio o tome što za tržište EU znači regija i tržište od pola milijardi ljudi.

Bragonzi

Dali smo 197 milijardi eura klimatskih kredita od 2012. U mala i srednja poduzetništva uloženo je 30,5 milijardi.

“Više od 50% našeg rada podupire klimatske akcije i održivost okoliša. Dali smo 197 milijardi eura klimatskih kredita od 2012. godine. Naše savjetodavne usluge i tehnička pomoć osiguravaju usklađenost projekata s klimatskim ciljevima i pionirski smo investitor u zelenu tehnologiju.

Za zaustavljanje štetnih klimatskih promjena, borbu protiv degradacije okoliša i zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti potrebni su bilijuni eura ulaganja. Grupa EIB-a imat će ključnu ulogu u Europskom zelenom dogovoru i cilju EU da postane ugljično neutralna do 2050. godine”, rekao je Bragonzi.

Dodao je kako je njima u cilju suradnja s malim i srednjim poduzetništvima u koje je uloženo 30.5 milijardi eura.

Isto tako EIB Global je razvojna podružnica banke osnovana početkom 2022. godine. Posvećena je inovativnom financiranju razvoja i pomoći za zajednice u kojima je život najteži, podržavanje politike susjedstva i proširenja EU, ciljeva za mir, sigurnost i održiv život, klimatske mjere i ekonomsku otpornost, uključuju i inovativna ulaganja koja se smatraju previše rizičnim za poslovne banke.

52

posto svog izvoza hrane i poljoprivrede Srbija ostvaruje u zemlje EU

Isto tako EIB Global daje podršku ženama u ravnopravnom sudjelovanju u društvu i poslovanju, te se brinu o bržoj isplati financiranja za podršku klimatskim akcijama, ravnopravnosti spolova i zdravstvu, digitalnoj tehnologiji.

Što više radnih mjesta
EIB ima lokalne urede u Beogradu, Sarajevu i Tirani (oba u okviru Delegacije EU). Očekuje se da će ured u Skoplju biti otvoren 2022. godine. Do sada je u Srbiju uloženo 6.5 milijardi eura. Sredstva se koriste za projekte podrške konkurentnosti poduzeća i promicanja izvoza, povećanja broja radnih mjesta i zaštite konkurencije.

EU je najveći trgovinski partner i donator za razvoj Srbije od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Više od polovice poljoprivrednog izvoza Srbije isporučuje se u EU – 52% izvoza hrane i poljoprivrede u 2020.

Komentirajte prvi

organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Medijski partner

New Report

Close