EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2024. u 05:55
Spajić je u razgovoru s izaslanstvom EIB-a predstavio plan razvoja Crne Gore do 2030. /PD

Predstavnici EIB-a izvijestili su Spajića o namjeri diversifikacije suradnje s Crnom Gorom.

Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.

Izaslanstvo EIB-a, predvođeno potpredsjednikom Kirjakosom Kakourisom, boravi u posjeti Crnoj Gori povodom potpisivanja Ugovora o donaciji 11 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske unije (EU) za područje obrazovanja.

Kako je priopćeno iz Vlade, premijer Milojko Spajić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i inovacija te istaknuo da će bespovratna sredstva od 11 milijuna kuna dati snažan poticaj modernizaciji i opremanju 13 obrazovnih ustanova. institucija širom Crne Gore.

“Ulaganje u obrazovanje je ulaganje za budućnost. Drago nam je da se EU potvrđuje kao naš partner na tom putu”, rekao je Spajić.

Spajić je u razgovoru s izaslanstvom EIB-a predstavio plan razvoja Crne Gore do 2030. godine koji se oslanja na intenziviranje projekata prometne infrastrukture, prvenstveno kroz izgradnju mreže autocesta, ali i kroz modernizaciju željezničke infrastrukture.

Kazao je da nema ravnomjernog regionalnog razvoja bez jačanja prometne povezanosti i istaknuo da je najava nastavka izgradnje autoputa već probudila interes stranih investitora za ulaganje na sjeveru Crne Gore.

Predstavnici EIB-a izvijestili su Spajića o namjeri diversifikacije suradnje s Crnom Gorom te kazali da osim projekata u području prometa i podrške malom i srednjem poduzetništvu, postoji prostor za jačanje suradnje iu drugim područjima, poput obrazovanja.

Poručili su da Vladina strateška vizija i promišljenost u financiranju važnih projekata štiti državu od fiskalnih rizika. Dobar je to, kako se dodaje, odgovoran i drugačiji pristup.

“Stoga pažljivo pratimo vaše aktivnosti i želimo unaprijediti suradnju po svim osnovama. Jedan od izraza našeg odnosa prema Crnoj Gori je odluka da otvorimo kancelariju u Podgorici”, poručili su iz EIB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close