EBRD u Crnoj Gori financira vjetroelektranu s 82 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2023. u 06:28
Foto: Shutterstock

Nova vjetroelektrana pomoći će smanjenju ugljičnog intenziteta u energetskom sektoru Crne Gore i daljnjem prelasku na zelenu ekonomiju.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podupire širenje proizvodnje obnovljive energije u Crnoj Gori kreditom od 82 milijuna eura za Elektroprivredu (EPCG) i Zeleni Gvozd, s društvom posebne namjene, koje će u potpunosti preuzeti EPCG.

“Investicija će pomoći EPCG da financira kupnju, izgradnju i rad nove kopnene vjetroelektrane snage 55 megavata (MW) u blizini sela Gvozd u općini Nikšić, što će ubrzati plan dekarbonizacije EPCG i energetsku tranziciju Crne Gore.

“EPCG je crnogorsko državno poduzeće koje se bavi proizvodnjom, distribucijom i opskrbom električnom energijom”, navodi se u priopćenju.

Kada bude dovršena, vjetroelektrana Gvozd godišnje će proizvoditi količinu obnovljive energije koja je jednaka opskrbi 25.000 kućanstava, a očekuje se smanjenje emisije ugljičnog dioksida (CO2) za najmanje 104.000 tona godišnje, što je ekvivalent emisiji približno 62.000 automobila.

Bit će to druga vjetroelektrana koju financira EBRD u Crnoj Gori, nakon Krnova od 72 MW, koja je bila prvo veliko postrojenje za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori od 80-ih godina prošlog stoljeća.

“Izgradnja novih kapaciteta za obnovljive izvore energije u Crnoj Gori ključna je za planove zemlje da zatvori kapacitete koji koriste ugljen, koji su ključni faktor koji doprinosi emisiji plinova i zagađivača, ali trenutno i izvor gotovo polovice domaće električne energije. proizvodnja u Crnoj Gori.

Nova vjetroelektrana pomoći će smanjenju ugljičnog intenziteta u energetskom sektoru Crne Gore i daljnjem prelasku na zelenu ekonomiju”, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close