EBRD snizio prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2023. u 06:55
Projekcije su za 0,7 posto manje u odnosu na rujansko izvješće, kada je EBRD prognozirao rast od četiri posto/Shutterstock

U novom izvješću za veljaču, crnogorska ekonomija je u 2022. ostvarila rast od 6,3 posto, što je 2,6 posto više od rujanskih prognoza.

Prema novim prognozama Europske banke za obnovu i razvoj, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore ove će godine porasti 3,3 posto, a sljedeće godine 3,7 posto.

U novom izvješću za veljaču, crnogorska ekonomija je u 2022. ostvarila rast od 6,3 posto, što je 2,6 posto više od rujanskih prognoza.

No, ako je riječ o ovoj godini, projekcije su za 0,7 posto manje u odnosu na rujansko izvješće, kada je EBRD prognozirao rast od četiri posto. Ako govorimo o Zapadnom Balkanu, izvješće pokazuje da je gospodarstvo prošle godine poraslo tri posto, procjene za ovu godinu su 2,2 posto, a za 2024. 3,4 posto.

U odnosu na posljednje izvješće i procjenu EBRD-a iz rujna, procijenjeni rast BDP-a Zapadnog Balkana u ovoj godini smanjen je za 0,8 posto.

Pojedinačno po zemljama, očekuje se da će Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija ove godine ostvariti rast od dva posto, Albanija 2,5 posto, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija tri posto, dok će BDP Kosova rasti tri posto.

– Dok je gospodarski rast na zapadnom Balkanu usporen 2022., potrošnja kućanstava pokazala je otpornost. Očekuje se da će rast usporiti na 2,2% u 2023., što je posljedica slabe vanjske potražnje, visoke inflacije i strožih uvjeta financiranja. Očekuje se da će BDP porasti na 3,4 posto u 2024. godini – navodi se u izvješću.

U izvješću se kaže da, budući da visoke cijene plina i inflacija nastavljaju utjecati na ekonomske izglede, očekuje se da će proizvodnja u regijama banke, koje se protežu na tri kontinenta, ove godine porasti za 2,1%, u odnosu na 3% predviđenih u rujanskom izvješću. Također, prognoze rasta su snižene u više od polovice od 36 gospodarstava u kojima EBRD djeluje, s vrlo malo revizija naviše, a očekuje se da će rast u regijama porasti na 3,3% u 2024. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close