EBRD odobrio 200 milijuna eura za dionicu Mateševo-Andrijevica

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Najkasnije sredinom godine bit će raspisan glavni natječaj za odabir izvođača radova.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Crnoj Gori kredit u iznosu od 200 milijuna eura za dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice. Već ovoga tjedna bit će raspisan pretkvalifikacijski poziv, a najkasnije sredinom godine bit će raspisan glavni natječaj za odabir izvođača radova.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da je ta potpora dobivena zahvaljujući preporuci Europske komisije i povjerenika za proširenje Olivera Varheljija da se skrate procedure EBRD-a koje mogu trajati godinama.

Jeftin novac
Spajić je naveo i kako Vlada nikada nije odustala od dobivanja jeftinog novca iz EU fondova za ovaj projekt, samo je imala plan B da se projekt financira iz proračuna, u slučaju dugih procedura kod EBRD-a.

Premijer je najavio da EBRD još nije objavio detalje o bespovratnim sredstvima i kamatnoj stopi, ali da će ona sigurno biti povoljnija od komercijalnih kredita.

Direktor “Monteputa” Milan Ljiljanić izjavio je da ubrzano privode kraju pripremu potrebne dokumentacije, kao i da očekuje raspisivanje natječaja za izbor izvođača sredinom godine, te da bi sama gradnja mogla početi. na kraju godine.

90

milijuna eura proračunskog novca Vlada je namijenila izgradnji druge dionice autoceste

Naveo je da će natječaj za odabir izvođača biti raspisan prema uvjetima EBRD-a, kao i da će na njemu moći sudjelovati sve domaće i strane tvrtke koje zadovolje predkvalifikacijske uvjete.

Spajić je rekao da će izgradnja nastavka autoceste prema Beogradu i Europi omogućiti ubrzani gospodarski razvoj sjevera, otvorit će nova radna mjesta i spriječiti daljnje iseljavanje iz te regije. Premijer je naveo da će kineske tvrtke moći sudjelovati na natječaju za izvođače, bez obzira na to što se gradnja financira iz fondova EU.

Ministar prometa Filip Radulović izjavio je da se priprema još projekata za financiranje iz EU fondova, poput obnove ostalih dionica pruge od Bara do Bijelog Polja, rekonstrukcije i modernizacije pruge u sklopu Luke Bar, kao i izgradnje nova željeznička pruga do Zračne luke Podgorica, kako bi se povezao željeznički promet i prijevoz tereta iz Zračne luke.

Ekonomske koristi
Savjetnik predsjednika države za gospodarstvo i gospodarsku diplomaciju Mladen Grgić rekao je za “Vijesti” da će nastavak izgradnje autoputa prema sjeveru donijeti golemu ekonomsku korist, a posebno stvaranje temelja za održiviji i ubrzani rast sjeverni dio Crne Gore.

“Važno je istaknuti da način gradnje igra ključnu ulogu u jačanju tržišnog gospodarstva, uspostavi europskih standarda i vladavine prava. Preuzimanjem grantova i povoljnih kredita od ovih renomiranih institucija, pokazujemo administrativnu zrelost i jačamo kreditni ugled prema ostalim međunarodnim finansijskim institucijama, unapređujemo investicioni ambijent i poboljšavamo naš kreditni rejting”, istakao je Grgić, dodajući da je ovo najbolji način da privučemo renomirane svjetske kompanije u Crnu Goru”, istaknuo je Grgić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close