EBRD nije mijenjao prognoze rasta crnogorske ekonomije

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Crnogorski bi BDP ove godine trebao rasti 3,3 posto, a iduće 3,7 posto.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izvješću nije promijenila prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu.

Prema prognozama EBRD-a iz svibnja, u koje je Mina-business imala uvid, crnogorska bi ekonomija ove godine trebala porasti 3,3 posto, a sljedeće godine 3,7 posto, koliko je iznosio i izvještaj iz veljače.

Slaba ulaganja
Crnogorski dio izvješća navodi da se gospodarski oporavak nastavio prošle godine, uz rast gospodarstva od 6,1 posto, potaknut snažnom potrošnjom kućanstava i dobrim rezultatima ugostiteljskog sektora, unatoč usporavanju u drugoj polovici godine.

“Potrošnja kućanstava pokretala je rast u prva tri tromjesečja prošle godine, potaknuta povećanjem minimalne plaće i reformom poreza na rad, ali je usporena do kraja godine jer je inflacija u studenom porasla na rekordnih 17,5 posto”, stoji u izvješću.

Ulaganja su ostala slaba, a građevinska aktivnost znatno je smanjena jer su politička previranja odgodila nove javne investicijske projekte. EBRD također smatra da nadolazeća ljetna turistička sezona ima puno prostora za oporavak jer je broj stranih posjetitelja prošle godine ostao ispod rekordne razine iz 2019.

EBRD je rekao da euroobveznice dospijevaju 2025. i 2027. u uvjetima povećanih troškova zaduživanja.

Veća zaduženost
Prema posljednjim prognozama Europske komisije (EK), crnogorsko gospodarstvo će ove godine porasti tri posto, što je nešto više od prethodne procjene.

To je 0,1 postotni bod više od jesenskih prognoza, kada se procjenjivao ovogodišnji rast od 2,9 posto.

U najnovijem proljetnom izvješću pod naslovom Europske ekonomske prognoze, u koje je agencija Mina-business imala uvid, EK je procijenila da bi crnogorsko gospodarstvo u narednoj godini trebalo rasti 2,9 posto. To je nešto manje od jesenske prognoze, kada se za sljedeću godinu predviđao rast od 3,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close