EBRD najavio natječaj za dionicu autoceste u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2024. u 07:02
Foto: SHUTTERSTOCK

Riječ je o drugoj dionici autoputa od Mateševa do Andrijevice ukupne dužine 22 kilometra.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je preliminarnu obavijest o natječaju za izgradnju autoceste Bar-Boljare, dionica Mateševo-Andrijevica. Kako se navodi u obavijesti, procijenjena vrijednost radova je 530 milijuna eura, od čega će EBRD financirati s 200 milijuna eura.

Riječ je o drugoj dionici autoputa od Mateševa do Andrijevice ukupne dužine 22 kilometra. Klijent banke je tvrtka Monteput, koja sredstva iz kredita, odnosno donacije Europske banke za obnovu i razvoj namjerava iskoristiti za izgradnju ove dionice autoceste.

Kako se navodi, ova obavijest je informativnog karaktera, te da poziv još nije otvoren za prijave. Podsjetimo, premijer Milojko Spajić nedavno je objavio da je Europska banka za obnovu i razvoj Crnoj Gori odobrila kredit od 200 milijuna eura. Uz kredit bi išla i bespovratna sredstva Europske komisije (EK) koja bi činila 40 posto te investicije. projekt.

“Ako je ukupna vrijednost projekta 500 milijuna eura, iznos bespovratnih sredstava bit će 200 milijuna, a ako bude 600 milijuna, onda će iznos bespovratnih sredstava biti oko 240 milijuna eura – rekao je tada Spajić.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić tada je najavio da će prvo biti objavljen pretkvalifikacijski poziv, a sredinom godine i natječaj. Procjena Komisije za katastarsku upravu, temeljena na izrađenoj studiji, je da će za otkup zemljišta na trasi buduće dionice biti potrebno 14 milijuna eura. U Ministarstvu prometa ne očekuju poteškoće tijekom izvlaštenja.

“S obzirom da se radi o seoskom zemljištu koje nema veliku vrijednost, ali naravno sve procedure će se rješavati sukladno zakonu, pojedinačno sa svakim vlasnikom parcele.

Cijenu procjenjuje komisija, a u slučaju nezadovoljstva vlasnika, tu su i druge instance. No, mislim da ćemo to rješavati na terenu i u hodu, kao što je bio slučaj s prvom dionicom autoceste”, rekao je Miroslav Mašić, v. d. ravnatelja Direktorata za državne ceste. 

Komentirajte prvi

New Report

Close