EBRD i EU podržavaju mala i srednja poduzeća u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2023. u 05:11
Foto: Shutterstock

Osim kredita, mali i srednji poduzetnici imat će i poticaje u obliku bespovratnih sredstava financiranih iz EU-a u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa kredita.

Mala i srednja poduzeća (MSP) u Crnoj Gori imat će, kako se ocjenjuje, više mogućnosti za povećanje konkurentnosti. Program, koji je službeno pokrenut ovih dana u Podgorici, kombinira zajmove EBRD-a i bespovratna sredstva financirana od strane EU, koji će postati dostupni malim poduzećima kroz partnerstva s lokalnim komercijalnim bankama.

“Mala i srednja poduzeća moći će se prijaviti za ulaganja u novu opremu i modernizaciju poslovanja, što im može pomoći u povećanju produktivnosti, smanjenju troškova poslovanja, povećanju energetske učinkovitosti i poboljšanju usklađenosti sa standardima EU”, stoji u priopćenju.

Osim kredita, mali i srednji poduzetnici imat će i poticaje u obliku bespovratnih sredstava financiranih iz EU-a u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa kredita.

“Cilj je pomoći malim i srednjim poduzećima da izađu iz okvira redovnog i uobičajenog poslovanja i ulažu u sebe kako bi postali konkurentniji na lokalnom i tržištu EU”, poručili su iz EBRD-a. Šef ureda EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakaria rekao je da je podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora među našim najvažnijim strateškim prioritetima za Crnu Goru.

“Mala i srednja poduzeća su okosnica crnogorske ekonomije i udružili smo se s našim partnerima – EU i komercijalnim bankama, kako bismo pomogli malim i srednjim poduzećima da se oporave, ojačaju njihovu sposobnost izvoza u EU i ubrzaju prijelaz na “zeleniji” i održiviji ekonomije”, rekao je Zakaria.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Riccardo Seri rekao je da je ovim programom EU osigurala 50 milijuna eura bespovratnih sredstava za promicanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u regiji.

“Crnogorska mala i srednja poduzeća imat će koristi od bespovratnih sredstava financiranih od strane EU u vrijednosti do 15 posto ukupnog iznosa kredita.”, rekao je Seri.

Komentirajte prvi

New Report

Close