EBRD bi mogao financirati nastavak autoceste u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2023. u 07:17
Foto: Shutterstock

Sljedeća dionica autoputa Bar-Boljare, od Mateševa (gdje trenutno završava prva dionica) do Andrijevice, duga je 22 kilometra i, prema novim procjenama, koštat će oko 500 milijuna eura.

Nastavak izgradnje autoceste u Crnoj Gori i načini financiranja preostalih dionica bile su teme godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojem je nazočio i ministar financija, Aleksandar Damjanović.

Na sastanku, koji se ove godine održava u Uzbekistanu, razgovarao je s direktoricom EBRD-a za Srednju i Južnu Europu Charlotte Ruhe o konkretnim projektima EBRD-a u Crnoj Gori, između ostalog i o 200 milijuna eura namijenjenih za područje energetike, dinamika povlačenja tih sredstava, kao i pripreme za realizaciju projekata.

Iz Ministarstva financija priopćili su da je naglasak bio na ulaganjima i projektnoj potpori u područjima željezničke infrastrukture i energetske učinkovitosti, odnosno energetske obnove u javnozdravstvenim i obrazovnim ustanovama te na državnom sveučilištu.

“U otvorenom i partnerskom dijalogu bilo je riječi i o drugim konkretnim projektima kojih je više od 30 i čija je realizacija u tijeku”, navodi se u priopćenju.

Damjanović je na radnom ručku razgovarao o svjetskim financijskim trendovima s Rosmarie Schulp, članicom Upravnog odbora EBRD-a i voditeljicom Konstituence.

Na radnom ručku, kojem su prisustvovali i predstavnici članova Ustavotvorne skupštine, razgovaralo se o pogledima i stavovima Crne Gore u svjetlu globalnih dešavanja i saradnje sa EBRD-om, kao i prioritetima te saradnje.

Iz Ministarstva financija priopćeno je kako je poslovni forum okupio više od dvije tisuće sudionika iz 73 zemlje, a nakon 12 godina ponovno se održava u Aziji, ovoga puta u Samarkandu.

Sljedeća dionica autoputa Bar-Boljare, od Mateševa (gdje trenutno završava prva dionica) do Andrijevice, duga je 22 kilometra i, prema novim procjenama, koštat će oko 500 milijuna eura. To je puno više od 273 milijuna eura procijenjenih u 2018. godini. U međuvremenu su se dogodili brojni poremećaji na tržištu koji su ovaj trošak gotovo udvostručili. 

Komentirajte prvi

New Report

Close