Dvije ponude za kupnju dva zrakoplova bivšeg Montenegro Airlinesa

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2023. u 05:02
Foto: SHUTTERSTOCK

Tvrtka Hashtag iz Topole u Srbiji dala najbolju ponudu za zrakoplov Fokker F 100 40, a za drugi zrakoplov Fokker F 100 – AOL najpovoljniju ponudu dao je nizozemski Airline Fleet Support.

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa (MA) Milan Radulović izabrao je najpovoljnije ponude za kupnju dva aviona Fokker, četiri aviomotora i 41 vozila, od kojih su većina putnička, kombi i dostavna vozila, ukupne vrijednosti nešto preko milijun eura.

Tako je tvrtka Hashtag iz Topole u Srbiji dala najbolju ponudu za zrakoplov Fokker F 100 40 – AOP od 145 tisuća eura i za četiri motora 705 tisuća eura.

Nema mnogo detalja
O toj tvrtki nema puno podataka, osim da je u Agenciji za privredne registre registrirana za nespecijaliziranu trgovinu na veliko, prenosi Pobjeda.

Bez informacija o petom zrakoplovu

Nema informacija je li peti Fokker prodan ili nije uključen u prodaju. To su pitanje postavili bivši zaposlenici Montenegro Airlinesa.

Za drugi zrakoplov Fokker F 100 – AOL najpovoljniju ponudu, 85 tisuća eura, dala je nizozemska tvrtka Airline Fleet Support (AFS), koja se, prema podacima s njihove stranice, između ostalog bavi i leasingom. Ova tvrtka također je bila zainteresirana za avionske motore, ali je ponudila 50 tisuća eura nižu cijenu od Hashtaga.

Za kupnju 41 vozila, iako je bilo više zainteresiranih, najbolju ponudu od 115,1 tisuću eura dala je tvrtka Lalatović travel iz Budve. Preostala imovina bivšeg nacionalnog avioprijevoznika – inventar i oprema za ugostiteljstvo, informatička oprema i uredski namještaj nije privlačila pažnju kupaca.

Svi sudionici natječajnog postupka imaju pravo na prigovor u roku od osam dana koji mogu podnijeti stečajnom sucu Trgovačkog suda. Po pravomoćnosti odluke Radulovića, ponuditelji su dužni u roku od 15 dana sklopiti ugovor i uplatiti kupoprodajnu cijenu. Ukoliko ne ispoštuju ovaj rok, gube pravo na povrat pologa.

Na ovaj natječaj pristiglo je ukupno 12 ponuda od deset ponuđača, u kojima su šesti put ponuđena vozila i zrakoplovni motori, a četvrti put zrakoplovi. Najviše je bilo zainteresiranih za vozila, dok su samo Hashtag i AFS bili zainteresirani za dva aviona i motore.

Prvotni oglas nudio je pet aviona čije su se početne cijene kretale od 170.000, što je najjeftinije, do 1.000.000, što je najskuplje. Ovim oglasom početne cijene su spuštene na 85 tisuća, 105 tisuća, 115 tisuća i 116 tisuća eura.

Ostatak imovine
Nema informacija je li peti Fokker prodan ili nije uključen u ovu prodaju. To su pitanje nedavno postavili bivši zaposlenici Montenegro Airlinesa, navodeći da imaju neslužbena saznanja da je Fokker 40-AOM kodnog imena “Mike” prodan, ali da ne znaju kome i po kojoj cijeni.

Četiri zrakoplovna motora prvotno su ponuđena za 1,2 milijuna eura, a vozila za 180.000 eura, ali su i te cijene pale nakon neuspjelih pokušaja prodaje.

Podsjetimo, stečaj u Montenegro Airlinesu uveden je 28. travnja 2021. godine na zahtjev Porezne i Carinske uprave, nakon 24 godine rada.

Priznato je 33,8 milijuna eura potraživanja, od čega zaposlenicima 17,3 milijuna eura. Zbog osporenih tražbina vodi se nekoliko sporova pred Trgovačkim sudom.

Komentirajte prvi

New Report

Close