Đukanovićev sin u parnici s državom zbog male hidroelektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2023. u 07:00
Ukupna godišnja proizvodnja mHE Slatina trebala je iznositi 1224 gigavatsati/Shutterstock

Početkom 2017. Đukanovićeva tvrtka ponovo podnosi zahtjeve za dobijanje UTU, koji su potom izdani.

Pred Privrednim sudom u Podgorici prošloga je tjedna započet spor u kojem je kompanija “BB Hidro” (BBH) tužila crnogorsku vladu tražeći naknadu štete i izmaklu dobit jer im je onemogućena gradnja male hidroelektrane (mHE) “Slatina” na vodotoku istoimene kolašinske rijeke. Pored toga što im je na temelju ugovora o koncesiji iz 2017. godine izdana energetska dozvola.

“BB Hidro” je u svibnju 2015. od tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma tražio dobivanje urbanističko-tehničkih uvjeta (UTU) za gradnju mHE “Slatina”.

Ministarstvo je odbilo zahtjeve “BB Hidro”, uz obrazloženje da za vodotok kolašinske rijeke nije učinjeno hidrološko istraživanje, uz naglasak da je neophodno učiniti studiju lokacije.

Početkom 2017. Đukanovićeva tvrtka ponovo podnosi zahtjeve za dobijanje UTU, koji su potom izdani. “BB Hidro” još je ranije dobio energetsku dozvolu za izgradnju mHE “Slatina”, čija je ukupna godišnja proizvodnja 1224 gigavatsati.

Vlada Duška Markovića (DPS) zatim je donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju “Slatine”, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine preuzme 600 kvadrata zemlje i time omogući realizaciju projekta.

U prosincu 2020. BBH je dostavio prijavu urbanističko-građevinskoj inspekciji za gradnju, nakon čega je inspektor prekinuo postupak provjere podnijete prijave građenja ove mHE uz obrazloženje da se čeka okončanje postupka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za male hidroelektrane od radne skupine formirane pri Ministarstvu kapitalnih investicija.

U svibnju iste godine Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma odbilo je žalbu BBH te potvrdilo rješenje urbanističko-građevinskog inspektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close