Državna pomoć u pandemijskoj godini povećana za 39,4 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2022. u 22:00
Vlada je planirala da za 580.700 eura Montenegro Airlines organizira čarter letove za povratak crnogorskih državljana iz inozemstva u pandemiji/Shutterstock

Neprijavljene državne pomoći po raznim ministarstvima iznose 16,07 milijuna eura.

Dodijeljena država pomoć u Crnoj Gori u 2020. godine bila je 88,72 milijuna eura što je 39,4 milijun više nego godinu ranije, pokazao je godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći koji je pripremila Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), a prenosi internetski portal vijesti.me.

Najavljena istraga
Od 88,72 milijuna eura neprijavljene državne pomoći bile su vrijedne 16,07 milijuna eura od čega su dvije neprijavljene pomoći kod bivšeg Ministarstva prometa i pomorstva za Barsku plovidbu tri milijuna i Crnogorsku plovidbu 4,9 milijuna.

Bivše Ministarstvo turizma i održivog razvoja bez upita AZK je dodijelilo Skijalištima Crne Gore 1,13 milijuna eura, Ministarstvo ekonomije tri milijuna dalo je Crnogorskom operatoru tržišta električne energije, a Ministarstvo financija i socijalnog staranja četiri milijuna eura za nacionalnog avioprijevoznika “To Montenegro”.

Iz AZK je najavljeno pokretanje ispitnih radnji po službenoj dužnosti. U izvješću se napominje kako je za sumu od 580.700 eura koja je isplaćena bivšem nacionalnom avioprijevozniku Montenegro Airlinesu Agencija pokrenula ispitni postupak početkom travnja 2021. godine.

Odlukom Vlade bilo je predviđeno da se taj novac, pojašnjeno je, iskoristi za organiziranje čarter letova za dolazak crnogorskih državljana zbog pandemije izazvane korona virusom.

Ovaj izvještaj Vlada je usvojila na prošloj sjednici, dok je zakonska obaveza AZK bila da do kraja lipnja tekuće godine podnese Vladi i Skupštini Izvještaj o radu za prethodnu godinu, kao i godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u prethodnoj godini koji se dostavlja.

Kašnjenje za donošenje ovog izvještaja AZK je početkom prosinca prošle godine opravdao time što nisu uspjeli prikupiti podatke.

Pomalo s podacima
“Temelj za izradu godišnjeg izvještaja trebali biti podaci koje dostavljaju davaoci državne pomoći, ali se i ove godine nastavila praksa iz ranijih godina da se dostave nepotpuni, ili se kasni s dostavljanjem, a nekada se i ne dostave podaci Agenciji.

U tom cilju, Agencija sprovodi dodatne analize službenih dokumenata, tako da svoj izvještaj velikim dijelom bazira na podacima iz završnog računa budžeta države, kao i završnih računa budžeta lokalnih samouprava”, pojasnili su iz AZK “Vijestima”.

Prema podacima iz izvještaja, postotak povećanja državne pomoći u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 79,90 posto, a kada je u pitanju sudjelovanje državne pomoći u BDP-u taj postotak povećan je sa 1,02 na 2,12 posto u 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close