Državna poduzeća oglušila se na zahtjev da 70% dobiti iz 2022. uplate u proračun

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2023. u 07:00
Predsjednik Vlade Dritan Abazović/R.R./ATAIMAGES/PIXSELL

Prema financijskim iskazima društava u većinskom vlasništvu države, Ministarstvo financija Crne Gore rebalansom proračuna planiralo je dodatne prihode u iznosu od 40 milijuna eura.

Iako je Vlada Crne Gore zadužila odbore direktora u državnim poduzećima da 70 posto dobiti iz 2022. godine uplate u državni proračun, njihov zaključak dio državnih poduzeća ne poštuje, već dobit ostavlja na računima.

Takav je slučaj s Elektroprivredom (EPCG), Sveti Stefan hotelima, Budvanskom rivijerom, Marinom Bar, Željezničkim prevozom (ŽPCG), Montekargom…, piše podgorički Dan. Abazovićeva Vlada je rebalansom računala na dodatnih 40 milijuna eura od državnih poduzeća. Osim 70 posto dobiti iz 2022. godine, zadužili su odbor direktora i dioničare da preusmjere u proračun i 30 posto dobiti iz 2021. godine.

Slijedi analiza
Ministarstvo financija je do 14. srpnja trebalo informirati Vladu o realizaciji zaključaka. Iz Dana su od od Ministarstva financija, na čijem čelu je Aleksandar Damjanović, tražili podatke koliko su dobili novca iz dobiti državnih preduzeća, te koja su poduzeća poštovala zaključke Vlade, a koja nisu.

Čuvaju lijepu dobit

Elektroprivreda je 4,3 milijuna prebacila u neraspoređenu dobit, Sveti Stefan hoteli učinili su isto sa 465 tisuća. Budvanska rivijera je imala 600 tisuća eura dobiti...

“Zaključkom Vlade od 8. lipnja, definirana je obaveza Ministarstva financija da do 14. srpnja izvijesti o postupanju po usvojenoj informaciji o uplati dobiti privrednih društava u većinskom vlasništvu države u državni proračun. Ministarstvo financija izvjestit će javnost i o ovoj temi, nakon objedinjavanja podataka i propratne analize”, kazali su za Dan iz Ministarstva financija.

Podsjetili su da je Ministarstvo rebalansom proračuna po toj osnovi planiralo prihode u iznosu od 40 milijuna eura, a na osnovi podataka prikupljenih iz financijskih iskaza koje su privredna društava u većinskom državnom vlasništvu predala Upravi prihoda i carina za financijske godine 2021. i 2022.

“Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, prihodi od kapitala planirani su u iznosu od 44,3 milijuna eura i to je za 40 milijuna više u odnosu na prvobitni plan i rezultat je očekivanih uplata po osnovu raspodjele dobiti od privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu”, naveli su iz Ministarstva financija.

Prema podacima sa skupština dioničara održanih krajem lipnja, Elektroprivreda je 4,3 milijuna prebacila u neraspoređenu dobit, Sveti Stefan hoteli učinili su isto sa 465 tisuća. Budvanska rivijera je imala 600 tisuća eura dobiti, ali je nije prebacila u državni proračun, s tim što su oni imali skupštinu dioničara prije 8. lipnja i informacije Vlade. Marina Bar nije prebacila ni euro u državni budžet, a lani je imala 337 tisuća dobiti.

Suprotno zaključcima
Vlada Crne Gore uvijek imenuje predstavnike na skupštinama dioničara koji glasaju ili ne glasaju za odluke koje predloži odbor direktora. Zanimljivo je i da su predstavnici Vlade, odnosno državnog kapitala, na skupštinama dioničara glasali za odluke koje je predložio odbor direktora, a koje su suprotne zaključcima Vlade.

Suprotno zaključcima Vlade radili su i članovi odbora direktora koje je upravo Vlada imenovala. Do sada, zbog nepoštovanja zaključaka Vlade, nijedan član odbora direktora nije snosio nikakvu odgovornost, navodi Dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close