Država za nacionalni interes ‘rasprodan’ 2009. zasad platila 8,15 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2022. u 07:00
Luka Bar ove godine obara rekorde/Shutterstock

Otkupom dionica od malih dioničara država stječe više od dvije trećine vlasništva u Luci Bar, ugovara se i kupnja bivših Kontejnerskih terminala od aktualnog vlasnika turske kompanije Global ports.

Crnogorska je država od malih dioničara Luke Bar u petak kupila za 8,15 milijuna eura nešto više devet milijuna dionica te kompanije po prosječnoj cijeni od 89,9 centi, čime je već ostvarila dvotrećinsko vlasništvo u toj kompaniji.

Od ranije danog naloga za kupnju dionica, preostalo je da država još može kupiti oko 1,3 milijuna dionica po cijeni do 90 centi. Trgovina po tom preostalom dijelu naloga nastavlja se u ponedjeljak na Montenegroberzi, izvijestio je portal vijesti.me.

Kupnja dodatnih dionica Luke Bar za državu je investicija od vitalnog nacionalnog interesa, priopćeno je iz Ministarstva financija.Očekivanja su da će realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata omogućiti uvjete za efikasniju valorizaciju geografskog položaja te luke, olakšati poslovanje na lučkom području, kao i generiranje samih troškova učiniti ekonomičnijim.

Crnogorska Vlada želi povećati svoji udio na više od dvije trećine dionica kako bi mogla samostalno donositi odluke o budućem spajanju te kompanije s bivšim Kontejnerskim terminalima Port of Adria koje Vlada također namjerava kupiti od sadašnjeg vlasnike turske kompanije Global ports.

Zapravo, riječ je o još jednoj manifestaciji naknadne pameti, jer Luka Bar 2009. godine podijeljena je odlukom tadašnje. Kontejnerski terminali prodani su turskoj kompaniji Global ports i koji kao Port of Adria posluju s velikim gubicima. U međuvremenu infrastruktura je devastirana i radi tek jedna operativna obala.

Mali dioničari zadovoljni su ponudom države za otkup dionica Luke Bar, koji Vladi nedostaje da bi imala dvotrećinsko vlasništvo.

“Iako smo bili stava da dionice ne prodamo ni za jedan cent ispod jednog eura, jer bi procjena u ovom trenutku pokazala da dionice vrijede između 1,5 i 2 eura, obzirom da se Vladina ponuda odnosi na sve akcije s burze, mišljenja smo da treba prihvatiti ponudu od 90 centi.

Naravno, to je individualna odluka koju svaki dioničar treba sam donijeti hoće li prodati sada ili participirati u budućem uspjehu Luke Bar koja je u usponu ili pak potencijalno iskoristiti pravo nesuglasnih dioničara u eventualnom spajanju i ostvariti veću cijenu”, izjavio je Tripko Krgović, predstavnik Crnogorske asocijacija malih dioničara (CAMA).

Krgović je izjavio da je jako zadovoljan što su svojim aktivnostima mobilizirali otprilike pet posto novih dioničara koji do sada nisu bili aktivni, a radi se o stotinama crnogorskih porodica koje su sada u prilici da unovče svoje dionice.

“CAMA će uskoro poslati Vladi inicijativu za raskid ugovora o zakupu imovine Ulcinjske rivijere i prodaje Kontejnerskih terminala, s osnovanim razlogom kako da vrate u prvom slučaju otetu a u drugom u bescjenje datu imovinu onima koji nisu ispunili ugovorne obaveze investiranja, već dobili kredite na temelju zaloga aktive iz predmetnih ugovora. Očekujemo od svih članova Vlade da se rukovode interesima države Crne Gore, a ne interesa drugih država i stranih korporacija, i raskinu te ugovore”, naglasio je Krgović.

Komentirajte prvi

New Report

Close