Država ulazi u vlasničku strukturu Montenegroberze

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Vlada navodi da njezina ‘proaktivna uloga u sferi javnih financija podrazumijeva i prisutnost na tržištu kapitala’.

Vlada Crne Gore namjerava kupiti dionice Montenegroberze u vlasništvu Atlas banke i dionice Montenegroberze u vlasništvu Atlasa u stečaju.

Ta je odluka donesena na telefonskoj sjednici, priopćeno je iz Vlade. Propala Atlas banka u vlasništvu je poduzetnika Duška Kneževića.

Otkup dionica
“Informacijom se ističe značaj da Ministarstvo financija i Vlada prate kretanja na tržištu kapitala i, u slučaju adekvatnih ponuda, aktivno učestvuju u otkupu dionica. To uključuje i mogućnost kupovine dionica ‘Montenegroberze’ AD, što bi doprinijelo institucionalnoj prisutnosti države na ovom tržištu”, navodi se iz Vlade.

Podsjećaju da je vlasnička struktura “Montenegroberze” AD takva da više od 50 posto drže investicijska društva čiji dioničari ne mogu ostvariti svoja prava zbog vlasništva nad dionicama “Montenegroberze”, temeljem sudskih odluka o blokadi imovine.

Vlada, u obrazloženju ove odluke, navodi da “proaktivna uloga države u sferi javnih financija podrazumijeva i prisutnost na tržištu kapitala”.

“S obzirom da je u posljednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom smjeru te da je namjera države da u budućnosti još više sudjeluje na tržištu kapitala, za očekivati ​​je da će u suradnji s institucijama glavnog grada tržištu (Montenegro burza i CKDD) koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg okruženja za ulaganje”, poručuju iz Vlade.

Vlasnička struktura
U vlasničkoj strukturi Burze sudjeluju dioničari ID-OIF Atlas Mont” sa 33,55%, ID CG Broker-dealer” AD sa 17,26% i DOO “Atlas Grupa” sa 6,17%, što čini ukupni vlasnički udio od 57,55% lica koja trenutno ne mogu ostvariti svoja prava po osnovu vlasništva nad dionicama (npr. onemogućeno je raspolaganje dionicama i glasanje na Skupštini dioničara), na temelju rješenja Suda o blokadi imovine, do okončanja sudskog postupka koji se odnosi na Atlas grupu.

Tako punu kontrolu nad Montenegroberzom trenutno imaju manjinski dioničari (CKB banka i Prva banka) zajedno s najvećim manjinskim dioničar, Borsa Istanbul iz Turske, na način da je predsjednik Upravnog odbora predstavnik CKB banke (4,88%), preostala tri člana predstavnici Borse Istanbul (24,43%), a četvrti je predstavnik Prve banke (3,73%). 

Komentirajte prvi

New Report

Close