Država ulaže još 500.000 eura u kupnju dionica Luke Bar

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2023. u 07:00
Prosječna cijena po kojoj su zaključene transakcije iznosila je 0,89939 eura po dionici/SHUTTERSTOCK

Opredjeljenje Vlade za daljnji otkup dionica temelji se i na namjeri da se manjinski dioničari ne dovedu u neravnopravan položaj.

Vlada Crne Gore nastavit će s otkupom dionica manjinskih dioničara Luke Bar, za što je izdvojeno dodatnih 500.000 eura, navedeno je u priopćenju Ministarstva financija koje je objavljeno na Montenegroberzi.

S obzirom na to da je Vlada Crne Gore nizom odluka u protekloj godini izrazila spremnost za povećanjem i eventualnim preuzimanjem vlasništva nad tvrtkom Luka Bar, te da, prema podacima sa Montenegroberze, postoji Veliki odaziv zainteresiranih ponuditelja za dionice manjinskih dioničara, čiji nalozi danas nisu realizirani, namjera je da Vlada nastavi s provedbom i zaključi otkup ponuđenih dionica u tekućoj godini – stoji u priopćenju.

Stoga je, kako su naveli, na sjednici 9. veljače ove godine usvojena informacija o namjeri Vlade da otkupi dio preostalih ponuđenih dionica u vlasništvu manjinskih dioničara emitenta Luka Bar. Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo financija je za daljnju provedbu osiguralo dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 500.000 eura, iz tekuće proračunske pričuve – dodaju.

Između ostalog, pojašnjavaju u Ministarstvu, opredjeljenje Vlade za daljnji otkup dionica temelji se i na namjeri da se manjinski dioničari ne dovedu u neravnopravan položaj. Dakle, polazi se od jednakog tretmana svih zainteresiranih strana, uz transparentan tretman – poručuju.

Podsjetimo, po prethodno donesenim zaključcima, putem Montenegroberze, kupljene su ukupno 13.348.542 dionice emitenta Luka Bar AD, odnosno 23,51% od ukupnog broja dionica ovog emitenta. Prosječna cijena po kojoj su zaključene transakcije u sistemu Montenegroberze a.d. iznosila je 0,89939 EUR po dionici. Ovom kupovinom Vlada je postala vlasnik 77,57 posto dionica Luke Bar.

Osim ove kupnje dionica, Vlada je započela i pregovore o preuzimanju Port of Adria. Kako je već nekoliko puta ponovljeno, cilj je da se objedinjena Luka Bar vrati u vlasništvo države, te da uz ozbiljan plan i uspješno poslovanje ostvaruje mnogo veće prihode nego što je to bio slučaj do sada.

Očekivanja su da će realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata omogućiti uvjete za efikasniju valorizaciju geografskog položaja te luke, olakšati poslovanje na lučkom području, kao i generiranje samih troškova učiniti ekonomičnijim.

Crnogorska Vlada želi povećati svoji udio na više od dvije trećine dionica kako bi mogla samostalno donositi odluke o budućem spajanju te kompanije s bivšim Kontejnerskim terminalima Port of Adria koje Vlada također namjerava kupiti od sadašnjeg vlasnike turske kompanije Global ports. Podsjetimo, Luka Bar podiojeljena je 2009. godine odlukom tadašnje crnogorske vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close