Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru Nikšić

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Riječ je o firmi 8B Capital S.A. iz Švicarske, te dva konzorcija, koju čine kineski Universal Energy, češki Energy & Industrial Management Advisory Services i crnogorski Nexan, te Kvalitets Bygg-Uber Nordic iz Švedske.

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličana i Kovačnica poslale su dopunu ponude, nakon čega slijedi pregovarački proces, objavili su iz Elektroprivrede (EPCG).

Riječ je o firmi 8B Capital S.A. iz Švicarske, te dva konzorcija, koju čine kineski Universal Energy, češki Energy & Industrial Management Advisory Services i crnogorski Nexan, te Kvalitets Bygg-Uber Nordic iz Švedske. Iz EPCG su objasnili da ponude treba precizirati i dopuniti prema utvrđenim kriterijima i metodologiji bodovanja.

“Komisija od sedam članova formirana je odmah nakon objave javnog poziva od predstavnika Ministarstva energetike, EPCG i Željezare. Nakon otvaranja ponuda i provedbe metodološkog postupka bodovanja prema utvrđenim kriterijima, pristupa se postupku neposrednog pojedinačnog pregovaranja sa svakim od relevantnih ponuditelja, koji će uz suglasnost svih nadležnih institucija utvrditi rang listu i utvrditi dalji tok do konačne odluke”, poručili su iz EPCG.

Konzorcij u kojem je Nexan Miodrag Daka Davidović nudi nešto više od 30.000 eura za mjesečni najam na 35 godina, a planiraju investicije od 40 milijuna eura u pet godina, s mogućnošću dodatnih, kao i proizvodnja zelenog čelika i električne energije.

Švedski konzorcij Kvalitets Bygg-Uber Nordic planira investiciju od 100 milijuna eura, potpunu dekarbonizaciju proizvodnje, prelazak na proizvodnju tzv. zelenih čelika i pretvaranje nikšićke tvornice u europsku, po uzoru na neke švedske čeličane.

Tvrtka 8B Capital S.A. iz Švicarske vjeruje da bi smanjenjem troškova za pet posto proizvodnja porasla za 30 posto, te da bi se za početak pokušalo postići kontinuirani ciklus proizvodnje u tri smjene i proizvodnju 2,5 tisuća gotovih proizvoda mjesečno.

Njihov uvjet je da, ako budu izabrani kao najbolji ponuditelj, u ugovoru stoji da uz oglašeni zakup na rok od pet godina, traže još pet, te da ako pokažu da su ostvarili plan u tri do četiri godine, moći će kupiti željezaru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close