Dodikov prijatelj na mala vrata ušao u crnogorski energetski sektor

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

EPCG Solar gradnja potpisala je ovih dana ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša.

EPCG Solar gradnja potpisala je ovih dana ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji se smatra vlasnikom u sjeni te banjalučke energetske tvrtke.

Osim što je Milorad Dodik pod zapadnim sankcijama, uz GP Krajina, na tom popisu je i tvrtka Kaldera, zbog korupcije i malverzacija.

Poznate veze
Kaldera je osnovana u travnju 1994. godine kao proizvodno-uslužna tvrtka u sektoru energetike i telekomunikacija. Glavna djelatnost Kaldere dva i pol desetljeća bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije.

Ta firma je bila favorit mnogih tendera i godinama je važila za jednu od najboljih u Srpskoj. No, kako pišu regionalni mediji, razlog zašto su “osvojili” sve moguće tendere leži u bliskom odnosu vlasnika ove tvrtke Milenka Čičića zvanog Mićo Kalder i Milorada Dodika.

Američka crna lista

Zbog veza s Dodikom, Kaldera i druga Čičićeva tvrtka GP Krajina, nalaze se na američkoj crnoj listi.

Javna je tajna da Dodika s Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna suradnja. Čičić je inače vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, gdje je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i održavao sastanke s najužim stranačkim vrhom.

Čičić je i jedan od najvećih dioničara Krajina City Companyja, tvrtke koja je izgradila desetke zgrada u Banjoj Luci. Čičić je prije nekoliko godina izgradio poslovnu zgradu u naselju Borik, koju je zatim prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Kompanija Kaldera dobila je milijunske poslove od Vlade Srpske i milijunske kredite Investiciono-razvojne banke RS. Ova firma je i suvlasnik GP Krajine, firme koja bilježi nevjerojatne poslovne rezultate.

Zanimljiva je i priča o kojoj su pisali bosanskohercegovački mediji: Republika Srpska je prije 14 godina prodala Hidroelektrane Bistrica tvrtki Kaldera za 6,8 milijuna KM, a prije tri godine ih otkupila za oko 20 milijuna maraka!

Zbog tih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i druga Čičićeva tvrtka GP Krajina, nalaze se na američkoj crnoj listi.

30

posto zaposlenih u EPCG Solar gradnji smatra se viškom

No, činjenica da su na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije spriječila EPCG Solar gradnju i menadžment te tvrtke da potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s Kalderom. Štoviše, EPCG Solar gradnja je u jučerašnjem priopćenju dostavljenom medijima izrazila veliko zadovoljstvo što je potpisala ugovor o saradnji sa jednom ovako “renomiranom” kompanijom.

Ministastvo rezervirano
“Znajući sve ovo, možemo samo konstatirati da je ovaj potpisani ugovor rezultat predanog rada cijele uprave Solar gradnje i svih zaposlenika te da, kao što smo već rekli, grabimo velikim koracima da budemo lideri u oblasti solarne energije i u regiji”, naveli su, između ostalog, iz EPCG Solar gradnje.

Posebno ističu da je Siemens prepoznao Kalderu kao partnera što je bila važna referenca. No, kritičari poručuju da je ovime omogućen je ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika izravno u crnogorsku energetiku, čovjeka koji je pod sankcijama SAD-a, EU i Velike Britanije.

Iz Ministarstva energetike kažu da nemaju saznanja da je Kaldera u vlasništvu Dodika, te da to nije službena informacija koju je javno iznijela EPCG Solar gradnja.

Ministarstvo energetike i rudarstva dijelom se ogradilo od potpisivanja ovog ugovora rekavši da “podržavaju sve poteze kompanija koji vode boljem tržišnom pozicioniranju, regionalnom pozicioniranju i konkurentnosti, ali sigurno neće podržati poteze koji dovode u pitanje našu europsku agendu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close