Do sada registrirano 7360 poduzeća – 42 posto više nego 2021.

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2022. u 06:59
Foto: pixabay

Zanimljivi rezultati istraživanja Business Intelligence Consultinga, vodećeg provajdera poslovnih informacija u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori je od početka godine do 11. studenog registrirano 7360 novih poduzeća, što je 42 posto više nego u cijeloj prošloj godini, pokazalo je istraživanje Business Intelligence Consultinga. Iz tog vodećeg provajdera poslovnih informacija u Crnoj Gori priopćeno je kako je rast naročito izražen od ožujka, prenosi informaciju agencije Mina portal me.eKapija.com.

Osnivači 80% stranci

Nastavi li se rast istim tempom do kraja godine, a čini se da hoće, broj novoosnovanih poduzeća u ovoj godini bit će više od 60% veći nego 2021. godine. Iz BI Consultinga, koji na svojoj platformi Binfo.me sakuplja, obrađuje i plasira poslovne i bonitetne informacije o crnogorskim poduzećima, ističu kako im nisu dostupni podaci o porijeklu osnivača, ali su uspjeli s priličnom sigurnosti prepoznati da su više od 80% novih poduzeća registriranih ove godine osnovale osobe iz inozemstva. U gotovo svakom od novih poduzeća čiji su osnivači stranci, preciznije u 97% njih, imenovani izvršni direktor ili direktorica su također stranci.

BI Consulting je, u nedostatku podataka o porijeklu kapitala, analizirao imena izvršnih direktora i direktorica i dobili su listu top 5 najzastupljenijih muških i ženskih imena. Najčešća imena direktora su Aleksandr, Sergei, Dmitrii, Aleksei i Ivan, a direktorica Anna, Olga, Elena, Irina i Mariia.

“Po njihovim imenima koja se najčešće pojavljuju u novim poduzećima, možemo pretpostaviti da se radi o zemljama bivšeg SSSR-a, preciznije: Rusiji, Ukrajini, možda i Bjelorusiji. Ova pretpostavka se poklapa i s prvim značajnim povećanjem broja registracije novih poduzeća, u ožujku – neposredno nakon agresije Rusije na Ukrajinu”, pokazalo je istraživanje.

Određeni se zaključci mogu donijeti na bazi iznosa osnivačkog kapitala.

Kapital 1 euro

“Osnivači kapital od jednog eura ima 95% novoosnovanih poduzeća, a gotovo 99% ima osnivački kapital manji od tisuću eura. S osnivačkim kapitalom većim od tisuću eura startalo je 99 poduzeća čiji su osnivači većinom investitori iz Crne Gore ili regije. Osnivački kapital veći od milijun eura ima 11 novih poduzeća, a od top 5 poduzeća s najvećim osnivačkim ulogom četiri su domaćeg, a samo jedno je stranog porijekla. Od top 10 poduzeća s najvećim osnivačkim ulogom pet je domaćeg porijekla, jedan iz regije i četiri izvan regije.

“Šest od top 10 najzastupljenijih djelatnosti je iz IT sektora. To je ukupno oko 20% novih poduzeća, dakle svako peto poduzeće. Prošle je godine nešto manje od 10% novih poduzeća poslovalo u IT sektoru, što znači da ovo ubrzanje potencijalno može uticati na promjenu strukture crnogorske ekonomije”, poručuju iz Business Intelligence Consultinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close