Do listopada osnovat će se nova tvrtka koja će upravljati Ulcinjskom solanom

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Već godinama nije jasno tko je sada vlasnik 72 posto dionica koje su se ranije vodile na Eurofond.

Donesena je odluka da će Parkom prirode Ulcinjska solana upravljati društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) koje bi trebalo biti osnovano do kraja listopada ove godine, rečeno je iz crnogorskog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ta odluka usvojena je na sastanku u Općini Ulcinj, kojem je bio nazočan i Robert Weber, veleposlanik Njemačke, kao i stečajni upravitelj Žarko Ostojić. Prijedlog je da suosnivači tvrtke budu vlada Crne Gore i Općina Ulcinj.

Nisu ulagali u proizvodnju
Stečajni upravitelj je potvrdio da je otvoren za suradnju i da podržava proces osnivanja nove tvrtke.

“Do listopada ove godine, odnosno do završetka formiranja upravljačke strukture, JP Nacionalni parkovi Crne Gore produžit će ugovor o zakupu Parka prirode Ulcinjska solana”, navode iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Solana je također vrlo važno stanište ptica, zabilježeno je oko 150 vrsta.

“Ulcinjska solana će ponovno proizvoditi sol jer je to ključno za povećanje saliniteta koji je važan za život ptica. Međutim, kako je riječ o velikoj investicija potrebno je osigurati pomoć međunarodnih donatora, a da bi se to dogodilo potrebno je prije svega riješiti imovinsko-pravne odnose, uspostaviti upravljačku strukturu i donijeti plan upravljanja”, rekao je Pobjedi u veljači ove godine Goran Gugić, stručnjak za upravljanje zaštićenim područjima koji je angažiran od strane GIZ-a (njemačka organizacija za međunarodnu suradnju) kako bi pomogao da Solana u Ulcinju ne bude park prirode samo na papiru.

53

milijuna eura procijenjena je vrijednost Solane pred privatizaciju 2000. godine

Vijesti su ranije objavile kako je vlada pokrenula proceduru za upis u državno vlasništvo administrativnog područja Solane Bajo Sekulić na temelju ispravljenog mišljenja Savjeta za privatizaciju da za cijelu imovinu bivše tvornice soli nije plaćena tržišna naknada.

Vrijednost te tvrtke je pred privatizaciju 2000. procijenjena na 53 milijuna eura. Sada je sporno je li u tu vrijednost uračunato i 14,5 milijuna četvornih metara zemljišta, čiji je Solana bila korisnik, ili samo industrijski objekti, zemljište pod njima, strojevi, oprema i zalihe. Naknadno je ta knjigovodstvena vrijednost smanjena na 22 milijuna eura.

Dio dionica Solane podijeljen je kroz postupak masovne vaučerske privatizacije, u kojoj je Eurofond dobio najviše dionica, a naknadno je kroz dokapitalizacije i kupovine postao vlasnik oko 72% vlasničkog udjela. Međutim, i uz formalne dokapitalizacije, vrijedne nekoliko milijuna eura, nije bilo gotovo nikakvog ulaganja u proizvodnju soli.

Kompanija je ubrzo završila u stečaju, a većina imovine je rasprodana za podmirenje troškova stečajne mase ili je uništena zbog nebrige i utjecaja vremena. Solana je 2013. prestala s proizvodnjom soli.

Eurofond je pokušao dio prostora Solane iskoristiti za izgradnju apartmana i turističkih sadržaja, ali nije uspio progurati izmjene prostornih planova u Skupštini Crne Gore jer se tome protivila oporba, SDP i dio manjina.

Zaštićeno močvarno područje
Već godinama nije jasno tko je sada vlasnik spornih 72% dionica koje su se ranije vodile na Eurofond. Na burzi one se sada vode na tzv. kastodi računu NLB banke, međutim ta banka se prestala baviti takvim poslovima prije dvije godine. Prema izvješću Komisije za tržište kapitala te dionice su založene za kredit od Alpinum banke iz Lihtenštajna.

Dijelom površine Solane u Ulcinju, koja je zaštićeno močvarno područje, od 2016. upravljaju Nacionalni parkovi Crne Gore koji brinu o održavanju pumpi, bazena i staništa za ptice.

Komentirajte prvi

New Report

Close